A borravaló nem ritka jelenség, találkozunk vele a vendéglátásban, szálloda- és szépségiparban, taxizáskor stb. De minden esetben elfogadhat borravalót a munkavállaló? Mennyinek kell lenni a fizetésnek, ha az adott munkakörnél borravalóra is kell számítani? Hogyan szabályozza ezt a Munka Törvénykönyve?

Mit nevezünk borravalónak?

A borravalónak nincs általánosan elfogadott jogi meghatározása, így például a Munka Törvénykönyve sem határozza meg, hogy mit tekintünk annak. Sok helyen és sokféle formában fordulhat elő, összegét leginkább a sokak által követett szokások határozzák meg. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy létezik, ezért a borravalóval kapcsolatos kérdéseket a munkajog sem hagyhatja figyelmen kívül.

Bár a Munka Törvénykönyve a borravaló fogalmát nem határozza meg, mégis találunk erre vonatkozó szabályt a törvényben:

„A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki.” – mondja ki a jogszabály.

Mi tekinthető a fenti tilalom alá tartozónak?

Ilyen „díjazásnak minősül minden olyan vagyoni értékű szolgáltatás, amelyet harmadik személy a munkáltatót megillető szolgáltatáson felül a munkavállalónak nyújt.”

Ha például étterembe megyünk, akkor az éttermet üzemeltető munkáltatót az általa kiszámlázott összeg illeti meg a részünkre nyújtott szolgáltatásért, vagyis a feltálalt vacsoráért. Tehát, ami nincs a számlán, az már nem tartozik ebbe a körbe. A felszolgálónak adott borravaló olyan díjazás, ami „a munkáltatót megillető szolgáltatáson felül van”, és azt nem is a munkáltatónak, hanem a munkavállaló felszolgálónak adjuk. Vagyis a fenti elfogadási tilalom alá tartozó díjazás a borravaló is. DE…

Tilos a borravaló elfogadása?

A válasz: nem minden esetben.

Ha jól megnézzük a fenti munkajogi szabályt, az úgy kezdődik, hogy „A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül” nem fogadhat el olyan díjazást, mint például a borravaló.

Ha a munkáltató ehhez hozzájárul, akkor a munkavállaló jogszerűen jár el a borravaló elfogadásakor.

Mi a helyzet a hálás ügyfelek ajándékaival?

Ki ne hallott volna már a hálás ügyfelek, hozzátartozók ajándékkosarairól? Pénz helyett ajándékot szabad elfogadnia a munkavállalónak?

A fenti munkajogi szabályok nem csak az általánosan borravalóként ismert díjazásokra vonatkoznak. A Munka Törvénykönyv hivatalos indoklása is kitér rá, hogy az üzleti szokások alapján a munkavállaló a munkája teljesítése során harmadik személytől különféle anyagi juttatás elfogadására kaphat ajánlatot. Ennek, továbbá a köznyelvben „borravalónak” vagy „hálapénznek” nevezett juttatás elfogadásának tilalmát mondja ki a törvény fenti szabálya azzal, hogy a tilalom alól a munkáltató felmentést adhat. A felmentés történhet olyan módon is, hogy az általában kisebb összegű, szokásosnak tekinthető ajándék elfogadását engedi csak meg a munkáltató.

A munkáltató eldöntheti, hogy engedi-e a borravaló, ajándékok elfogadását munkavállalói részére.

Bár sok helyen él a borravaló, ajándékozás szokása, ma már olyan szolgáltatókat is találhatunk, ahol nem járulnak hozzá az ilyen „plusz kedvességhez”. Ennek oka, hogy a nyújtott szolgáltatásért az ügyfél a díjszabásban, szerződésben foglalt összeget fizeti, amiért cserébe joggal várja el a megfelelő, magas színvonalú teljesítést.

Ha van borravaló, akkor kevesebb a fizetés?

Ha a dolgozó kaphat borravalót, akkor annyival kevesebb lehet a fizetése?

A törvény kimondja, hogy

A munkavállalót munkaszerződés vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján megillető munkabért csökkenteni nem lehet arra tekintettel, hogy a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulásával a fentiekben meghatározott díjazásban részesült.

Vagyis a munkáltató dönthet úgy, hogy engedélyezi a borravaló, ajándék elfogadását, emiatt azonban a munkavállaló munkabére nem csökkenthető. Amit tehát mindenképpen meg kell kapnia a munkavállalónak az a kötelezően előírt minimálbér, illetve garantált bérminimum.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy az olyan esetekben, ahol a borravaló elterjedt, és ehhez a munkáltató is áldását adja, vélhetően ezt a körülményt nem hagyják teljesen figyelmen kívül a bérszintek kialakításánál. A munkabérnek azonban minden szabálynak meg kell felelnie, a fekete vagy szürke bérfizetés itt sem megengedett és semmiképpen sem keverendő össze az engedélyezett borravalóval.)

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.