Te is írtál már alá valamilyen iratot tanúként? Kértél már meg mást, hogy legyen tanú egy szerződésen, vagy meghatalmazáson? Elég gyakran előfordul, hogy valamilyen „hivatalos” iratot két tanúval is aláíratnak. Mit igazol egy tanú? Hogyan csináljuk ezt szabályosan? Milyen előírás változott 2018-ban a tanúzással kapcsolatban?

Miért kellenek a tanúk?

A jog különböző bizonyító erővel ruházza fel az okiratokat. Anélkül, hogy a részletekbe most belemennénk, annyit érdemes tudni, hogy általánosságban a két tanúval ellátott irat nagyobb bizonyító erővel rendelkezik, mintha azt csak az érintett fél írná alá. Az ilyen okiratot teljes bizonyító erejű magánokiratnak nevezzük. Persze több szabály is van a bizonyító erővel kapcsolatban.

Mit igazol a tanú? 

Sokszor találkoztam már olyan kérdéssel vagy félelemmel egy iratot tanúként aláíró személynél, hogy „Mit is tanúsítok? Mihez járulok hozzá?”

A tanú nem járul hozzá semmihez, ami az adott dokumentumban szerepel. Ha valakit például megkérnek egy kölcsön szerződésnél, hogy tanúként írja alá, akkor ő nem felel a kölcsön visszafizetéséért. 

A tanúk aláírásukkal azt igazolják, hogy az okirat aláírója az okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük saját kezű aláírásának ismerte el.

A tanúk szerepe nem az, hogy pontosan tudják, mit is tartalmaz az irat. Legfőképpen pedig nem az, hogy ők maguk egyet is értsenek az iratban foglaltakkal, vagy esetleg elfogadják azt. Tehát a tanú nem feltétlenül kell, hogy részleteiben ismerje azt az ügyet, amivel kapcsolatban az irat készült.

A tanú feladata, hogy azt erősíti meg, hogy ki írta alá az iratot. Azt kell igazolnia, hogy az aláírás tényleg az adott személytől származik.

Lehet, hogy a tanú még mást is igazol? 

Bizony van olyan eset, amikor a tanú a fentieken kívül még mást is igazol.

Ha az okirat aláírója nem tud olvasni, illetve nem érti azt a nyelvet, amelyen az okirat készült, akkor a tanúk egyike elmagyarázhatja, hogy mi szerepel az iratban.

Azt, hogy erre sor került, külön is rögzíteni kell az iratban. Enélkül ugyanis hiába a két tanú aláírása, jogi szempontból nem kapunk erősebb bizonyító erővel rendelkező iratot. 

Mi változott 2018-tól a tanúk esetén?

A két tanúval ellátott iratok esetén 2018-tól kötelezően bevezettek egy új szabályt.

Az okiraton a tanúk nevét és lakóhelyét – ennek hiányában tartózkodási helyét – olvashatóan is fel kell tüntetni.

Mi ebben az új?

Korábban annyit írt elő a törvény, hogy a „tanúk lakóhelyét (címét) is fel kell tüntetni” a tanúk aláírásán kívül. Vagyis nem volt kötelező olvashatóan is kiírni a tanúk nevét. Ez azonban nehézséget okozott, amikor valamilyen ok miatt szükségessé vált a tanúk megkeresése. Ezért az új törvény már kötelezővé teszi, hogy a tanúk neve is szerepeljen olvasható formában az iraton.

A tanúk esetén az aláírásuk mellett kötelező feltüntetni a nevüket és a lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.