Szilveszterkor a pezsgős üvegdugók durranásai mellett egyre gyakoribb, hogy házi tűzijáték is szórakoztatja az ünneplőket. Összeszedtük, hogy mire kell figyelni, mit lehet és mit nem, hogy az új évet ne bírsággal, vagy kórházban kezdjük el.

Pirotechnika: ez meg mi fán terem?

A tűzijátékot és robbanó, füstölgő „társaikat” összefoglalva pirotechnikai eszközöknek hívják. Használatukat jogszabály határozza meg. Részletesen szabályozzák, hogy mikor, ki, mivel, hogyan, hol mit tehet és mit nem. Ennek oka, hogy ezek bizony nem veszélytelen játékszerek.

Mit jelent az, hogy pirotechnika?

Nem célunk, hogy képleteket, meg égési folyamatokat okítsunk. Ahhoz, hogy el tudd dönteni, jogszerűen használhatsz-e valami robbanó, lángot szóró bigyót, nem árt tudnod, hogy mi a pirotechnika. Ezért utána néztünk (mert mi sem vagyunk vegyészek).

A pirotechnika a vegyészet (kémia) azon különleges területe, amely olyan anyagokat, vegyületeket, illetve azok keverékeit kutatja, fejleszti, gyártja és alkalmazza, melyek elégése előre meghatározott fény-, hang-, láng-, szikra-, füst-, köd– vagy gázképződéssel jár. Legismertebb és közkedvelt ágazata a tűzijátékipar. – tudtuk meg a Wikipédiából.

A pirotechnika szó a „püro” (jelentése: tűz) és a „tekhnikosz” (jelentése: mesterséges) görög szavakból származik. – írja a WikiSzótár.hu.

Ehhez hasonló meghatározást találunk a jogszabályban is. Pirotechnikai terméknek minősül:

„bármely olyan, robbanóanyagot, illetve pirotechnikai elegyet tartalmazó termék, amely önfenntartó exoterm kémiai reakción keresztül, szabályozott módon, előre meghatározott speciális (fény-, füst-, gáz-, hang-, hő-, köd-, láng- vagy szikra-) hatást, illetve ezeknek a hatásoknak a kombinációját fejti ki.”

Exoterm reakciónak a hőtermelő reakciókat nevezzük. – tudhatjuk meg a sulinetről.

Azért jó ezt tudni, mert nem csak a tűzijáték tartozik a szabályozott termékek közé. Ha bármi olyannal találkozol, ami robban, füstöl, szikrázik stb., akkor jobb „gyanakodni”, hogy valóban engedélyezett pirotechnikai termékről van-e szó, és ráadásul olyan-e, amit te is használhatsz.

A pirotechnika bugyrai, azaz mi minek minősül?

A pirotechnikai eszközöket több kategóriába sorolják attól függően, hogy mennyire veszélyesek, kell-e engedély, speciális végzettség a használatukhoz.

A szórakoztató célú termékek esetén 4 pirotechnikai osztályt különböztetnek meg:

 • 1. osztály: nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, és amelyet behatárolt területen való használatra szántak.
 • 2. osztály: alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szánták.
 • 3. osztály: közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánták, de zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.
 • 4. osztály: nagy kockázattal jár, kizárólag szakember által használható és kezelhető, de zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

Minden esetben a csomagoláson kell szerepelnie, hogy melyik osztályba tartozik az adott termék. A fentieket F1, F2, F3, F4 jelöléssel is megtalálhatod a csomagoláson. Az F az angol fireworks, vagyis tűzijáték szó miatt került a képbe.

Tűzijáték engedély nélkül: ki, mikor és mit használhat?

Fő szabály szerint a pirotechnikai termékek, így a tűzijátékok tárolása, értékesítése, felhasználása és megsemmisítése is engedélyhez kötött tevékenység. Nem véletlenül, hiszen ezek igen veszélyesek is lehetnek. Van azonban kivétel is.

Ha te is szeretnél egy kicsit a „tűzzel játszani”, akkor fontos tudnod, hogy mikor, hogyan és mivel teheted ezt meg szabályosan.

Ezek a tűzijáték legfontosabb szabályai:

Ami kortól függ:

 • 14 év alatt sehol és egyik tűzijáték használata sem megengedett, ha nincs ott egy nagykorú, aki felügyeli, mi történik. Vagyis nem jó ötlet a gyerek kezébe adni, hogy nyugodtan játsszon odakint, míg a felnőttek bent szórakoznak.
 • 14 év felett az 1. osztályba sorolt termékek engedély nélkül megvásárolhatók. Ne feledd, a petárda nem tartozik ide! Tárolni csak egy meghatározott mennyiségben lehet az 1. osztályba tartozó tűzijátékokat. Összesen nem haladhatod meg az 1 kg nettó hatóanyag-tartalmat.
 • 16 év alatt kötelező a nagykorú személy felügyelete a 2. osztályba tartozó tűzijátékok használatakor.
 • 16 év felett engedély nélkül lehet megvásárolni nem csak az 1. osztályba, de a 2. osztályba tartozó terméket is. Kivétel ez alól a petárda! A tárolásra itt is igaz a fenti 1 kg nettó hatóanyag-tartalmú határ, vagyis nem lehet egy saját raktárad.
 • Ha már nagykorú vagy, akkor a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékot december 28-a és 31-e között vásárolhatod meg engedély nélkül. Ezeket azonban csak december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig használhatod fel.

Kortól függetlenül:

 • Mindig be kell tartani a használati és kezelési útmutatóban foglaltakat. Ne feledd, a biztonság csak akkor lehetséges, ha betartod az előírásokat.
 • Akármilyen idős is vagy, az 1., 2. és 3. osztályba tartozó tűzijátékot nem használhatod szakember irányítása nélkül közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi helyiségben, védett természeti területen, valamint rendezvény nyilvános helyszínén.
 • Felejtsd el a tűzijátékot a villamoson, buszon, vonaton. Egyik pirotechnikai termék sem használható fel tömegközlekedési eszközön.
 • Figyelj arra, hogy csak zárt csomagolásban szállíthatod ezeket.
 • Az utcán, kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen sem durrogtathatsz. Kivéve a szilveszteri időszakot, amikor az 1. és 2. osztályba tartozó tűzijáték használata december 28.-án 18 óra és január 1-jén 6 óra között megengedett. A 3. osztályba tartozót csak december 31-én 18 órától használhatod. És minden esetben csak a többi szabály betartása mellett.
 • Ha lejárt vagy hibás a termék, köteles vagy azt visszavinni a vásárlás helyére. Vagyis nem dobhatod ki egyszerűen a szemétbe. Az eladó pedig köteles azt visszavenni tőled.
 • A fel nem használt vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékot január 5-ig kell visszavinned a forgalmazónak, aki köteles azt visszavenni.
 • Ha nem vagy pirotechnikai szakember, akkor felejtsd el az összes 4. osztályba tartozó tűzijátékot. Ezek számodra tiltott területet jelentenek. Nem véletlenül.
 • Petárdát nem birtokolhatsz és nem használhatsz jogszerűen.

Ha a fentieket nem tartanád be, szabálysértést követnél el. Ennél is rosszabb azonban, hogy akár komoly sérülés is lehet a vége. Ennyit pedig egyik tűzijáték sem érne meg.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.