Régóta tudjuk, hogy az egészség az egyik legdrágább kincsünk. Emellett persze fontos, hogy ne csak testileg, de lelkileg is jól érezzük magunkat a bőrünkben. A koronavírus árnyékában úgy tűnik, hogy mindig újabb és újabb helyzethez kell igazodnunk. Mit engedjünk és mit ne? Hol húzzuk meg a határokat, ha szórakozásról van szó? Korlátozzuk-e az egészségügyi ellátásokat a vírus miatt? A cikkben újabb veszélyhelyzeti koronavírus szabályok kerülnek a látómezőbe, ám a kérdések nem véletlenül ezek.

Új koronavírus szabályok augusztus 20. miatt

A Kormány 457/2021. (VIII. 3.) Korm. rendelete különös szabályokat állapított meg többek közt az augusztus 20-i állami és önkormányzati ünnepségek idejére.

A rendelet értelmében a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések nem alkalmazhatók a következő rendezvények programjai esetén:

 • az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe keretében megrendezésre kerülő állami és önkormányzati rendezvények,
 • a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság, valamint
 • az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Ezek a rendezvények mindenféle korlátozás nélkül látogathatók.

Pontosan mire és mikorra adott a Kormány „felmentést”?

(Hogy a felmentés nekünk vagy a koronavírusnak szól-e, az valószínű, hogy csak kérdés marad.)

A rendelet annyit mond, hogy a rendezvények hivatalos elnevezése és ideje a következő:

 • Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe 2021. augusztus 18-22. közötti időben.
 • FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság 2021. szeptember 2-5-ig.
 • Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 2021. szeptember 5-12. között. (Az eucharisztikus szó jelentése Tótfalusi István Idegenszó-tárában: „az oltáriszentség imádásával kapcsolatos”, míg az interneten többek közt azt találjuk, hogy az eucharisztia szó jelentése: keresztény szertartás, hálaadás, úrvacsora.)

Miközben a kivételt jelentő rendezvényeken nincs a koronavírus miatt létszám- vagy bármilyen egyéb korlát, addig ugyanabban az időpontban megrendezésre kerülő egyéb rendezvény esetén ez már nem igaz. A korábbi, korlátozásokat bevezető 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet ugyanis még mindig él. Igaz, már több alkalommal is módosították azt, legutóbb 2021. július 3-val.

Vagyis, míg az augusztus 20-i állami és önkormányzati ünnepekre nem vonatkozik például a létszámkorlát, addig egy ugyanabban az időszakban megrendezésre kerülő magánrendezvényen például 100 fő, egy lakodalmon 400 fő, míg egy falunapon egyszerre 1500 fő lehet jelen.

Új koronavírus miatti szabályok az egészségügyi ellátásban

Most, hogy a lelki egészségünkre kiterjedően életbe lépett koronavírus veszélyhelyzeti rendelkezéseket megnéztük, ideje megnézni a testi egészségünket érintő szabályokat is.

 1. augusztus 6-tól a Kormány a 469/2021. (VIII. 6.) Korm. rendeletben hozott szabályokat
 • a tervezhető fogászati ellátások,
 • a rehabilitációs ellátások, valamint
 • a tervezhető invazív beavatkozások veszélyhelyzeti rendjéről. (Az orvoslásban nem jártas olvasóink kedvéért az invazív szó jelentése Tótfalusi István Idegenszó-tárában: „a szervezetbe erővel vagy művi úton behatoló”, míg az interneten többek közt azt találjuk, hogy „a testbe szúrás vagy vágás által behatoló orvosi eljárás”.)

A rendelet többek közt kimondja, hogy a tervezhető fogászati ellátásra, az egészségügyi intézménybe a rehabilitációs ellátásra vagy a tervezhető invazív beavatkozásra jelentkező személy ellátásának fő szabály szerint feltétele, hogy

 • a koronavírus ellen védett, vagy
 • a tervezett ellátást vagy a beavatkozást megelőző 48 órán belül elvégzett negatív PCR-teszt, és az ellátás vagy a beavatkozás napján elvégzett negatív antigén gyorsteszttel igazolja, hogy a szervezetében koronavírus nem volt kimutatható.

Kivétel a fenti szabály alól, ha

 • az ellátásra szoruló még nem töltötte be a 6. életévét,
 • ha az invazív beavatkozás kockázata szakmai szempontból elhanyagolható, és a szakorvos döntése alapján a beavatkozás végrehajtható.

A kísérő nem kivétel a koronavírus szabályok alól

A kísérő személy esetén a tervezhető fogászati ellátásra vagy az egészségügyi intézménybe történő belépésének feltétele, hogy a kísérő

 • a koronavírus ellen védett, vagy
 • ugyanúgy negatív teszttel kell rendelkezni. Tehát a tervezett ellátást vagy a beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt és a beavatkozás napján elvégzett negatív antigén gyorsteszttel kell igazolnia, hogy a koronavírus nem volt kimutatható.

Ki fizeti a tesztelést?

A kormányrendelet szabályozza, hogy mikor kinek kell a tesztelést fizetni. Jobban mondva azt szabályozza, hogy mikor kell az ellátást nyújtó egészségügyi intézménynek állni a költségeket.

Az egészségügyi intézmény térítésmentesen köteles elvégezni a koronavírus tesztelést, ha

 • a beteg 18 év alatti,
 • a betegnél felmerül a fertőzés gyanúja,
 • a beteg szakorvosi vélemény alapján Covid-19 elleni oltóanyaggal nem oltható be,
 • a 18 év alatti beteget kísérő személy esetén.

Mi igaz és mi nem?

A koronavírus helyzettel kapcsolatban elmondható, hogy kérdések voltak, vannak és lesznek is. A válaszokat azonban – legalábbis egyelőre – mindenkinek magának kell megtalálnia, hiszen véleményből, ráadásul egymásnak ellentmondó véleményből már van épp elég. De még, ha nincs is mindenre pontos, megingathatatlan válaszunk, a kérdés nem haszontalan.

A világot mindig is az vitte előre, hogy voltak, akik kérdéseket fogalmaztak meg a fennálló, sokak által elfogadott ismeretek ellenére. Tehát a számunkra nem egyértelmű, nem ésszerű dolgok láttán kérdéseket felvetni nem bűn, ám a válaszokat magunknak kell kikutatni, azt nem kapjuk készen.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.