Természetesen nem magáról a híres színészről, Tom Hanksről van szó, hanem az általa megformált szereplőről a méltán híressé vált Számkivetett című filmben. A filmben Chuck Noland, akit Tom Hanks alakít, egy végzetes repülő szerencsétlenségben eltűnik a világ szeme elől. Egyedül ő marad életben egy lakatlan szigeten. Bár túléli, családja, barátai mind halottnak hiszik és megtörténik a holtnak nyilvánítás. Ám 4 év múlva hősünk váratlanul visszatér…

Mi történt volna, ha a főhős (Tom Hanks) Magyarországon élt volna a filmbeli baleset előtt? Akkor is elhunytként kezelték volna? Mi az a holtnak nyilvánítás?

Jogviszonyok jönnek-mennek?

Bár a mindennapi életben nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel, de jogilag sok helyre kötődünk, különböző jogviszonyokban vagyunk benne.

Mit jelent a jogviszony?

A jogviszony egy jogi kifejezés. Olyan társadalmi viszonyt, kapcsolatot jelent, ami jogilag szabályozott.

Egy személynek életében vannak jogai, kötelezettségei, tulajdona. Gondoljunk a munkahelyünkre, ahol munkaviszonyban vagyunk, a családunkra, ahol a családi kapcsolatainknak is van jogi oldala. Ezek mind önálló jogviszonyok. A szülők törvényesen képviselik gyerekeiket, a házastársak jogi viszonyait is törvény szabályozza. A tulajdonunk szintén jogi köteléket jelent, de még egy országban élést is jogviszony határoz meg. A jog mondja ki, hogy melyik ország állampolgárai lehetünk, hol élhetünk, hol illet meg a választási jog, a munkavégzéshez való jog, a nyugdíj, az egészségügyi ellátás és még hosszan sorolhatnánk.

Mindez a sok jogi kötelék, vagyis a különböző jogviszonyok magától nem alakulnak ki, de legfőképpen nem szűnnek meg egyik pillanatról a másikra. Szükséges egy olyan jogi lépés, ami hivatalossá teszi, hogy egy-egy jogviszony létrejöjjön, megszűnjön, vagy rögzíti, hogy az megtörtént.

Ha a szüleink magyar állampolgárok, mi is azok leszünk, de ezt az anyakönyvezés rögzíti. A házasság a válással ér véget, a munkaviszony többféle módon is megszűnhet, a tulajdont el lehet adni, ajándékozni stb.

Mi a közös mindegyik jogviszonyban?

Minden esetben törvényben, jogszabályban van rögzítve egy-egy jogviszony keletkezésének és megszűnésének vagy megszüntetésének módja. Minden esetben van egy olyan pont, szerződés, döntés, ami kimondja, hogy ettől kezdve már nem áll fenn az a viszony. Ezek között ott van, amikor valaki eltávozik az élők sorából.

A halál időpontjához rengeteg jogviszony megszűnése kapcsolódik. Attól kezdve a tulajdon már az örökösökre száll, a házasság, a munkaviszony megszűnik és így tovább. Felmerül azonban a kérdés, hogy mi történik az eltűnt személy esetében?

Eltűnt személyek: az ő jogviszonyaik örökké fennmaradnak?

Láthatjuk, hogy az élet jogilag is igen összetett. Fontos kérdés, hogy mikor keletkezik és mikor ér véget egy jogviszony. Az eltűnt személyek esetén nem csupán érzelmileg nehéz az ott maradt családtagoknak, barátoknak feldolgozni a személy hiányát, de ez bizony az ügyek intézésében is komoly nehézséget jelent. Ha a tulajdonos nem elérhető, a tulajdonában lévő vagyon ügyei egyáltalán nem, vagy csak nehezen intézhetők. A munkaviszony bár jogilag fennáll, valójában még sincs ott senki, aki elvégezné a munkát.

Fontos, hogy a bizonytalan, függő állapot ne tartson örökké.

Mi erre a megoldás?

A holtnak nyilvánítás

A bizonytalan, függő helyzetet a holtnak nyilvánítással lehet orvosolni.

A holtnak nyilvánítással zárható le a személyhez kötődő sok jogviszony, hogy az élet tovább mehessen a maga normál kerékvágásában.

A Polgári Törvénykönyv mondja ki, hogy

„Az eltűnt személyt a bíróság kérelemre holtnak nyilvánítja, ha eltűnésétől öt év eltelt anélkül, hogy életben létére utaló bármilyen adat ismert volna.”

Vagyis bírósági döntés születik arról, hogy a személyt hivatalosan holttá nyilvánítják. Az eljárást csak 5 év után lehet megindítani. Így a filmbeli Tom Hanks nálunk még nem került volna abba a helyzetbe, mint a filmbeli történetben, ahol 4 év után tért vissza a civilizált életbe.

A holtnak nyilvánítás minden esetben végleges?

Mi történik, ha egy eltűnt személyt holtnak nyilvánítanak, majd ezt követően ismét előkerül? Úgy, mint a filmben a Tom Hanks által alakított személy.

Természetesen a jogalkotó erre az eshetőségre is gondolt.

A holtnak nyilvánított személyt az ellenkező bizonyításáig kell halottnak tekinteni. Vagyis a folyamat visszafordítható.

„Ha a holtnak nyilvánított előkerül, a holtnak nyilvánító határozat hatálytalan, és az annak alapján beállott jogkövetkezmények semmisek.”

Holtnak nyilvánítás: Ki kérheti?

A kör szűkre van szabva.

„A holtnak nyilvánítást az eltűnt személy közeli hozzátartozója, az ügyész, a gyámhatóság és az kérheti, akinek az eltűnt holtnak nyilvánítása jogi érdekét érinti.”

Szerencsére a holtnak nyilvánítás nem mindennapi téma. Kívánom, hogy senkinek ne kelljen ezzel közelebbről is megismerkednie.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.