Mi az, hogy jog-os filmbaki? Hogy kerül ez az ÉRTHETŐ JOG oldalára? Mi a talár? Kik és mikor viselik? Milyen a bírói talár? Ha esetleg első pillantásra azt gondolod, hogy az öltözködés egyáltalán nem a te témád, könnyen meglepődhetsz, hogy mennyit segíthet 3 szín egy bírósági tárgyaláson.

Apró betűs figyelmeztetés: ez a cikk nem rémesen komoly, de ettől még nem lesz kevésbé hasznos. Kockázatok és mellékhatások viszont egyáltalán nincsenek, így bárki bátran elolvashatja.

Jog-os filmbakik?

Na jó, őszintén bevallom, hogy imádom az ügyvédes, joggal kapcsolatos filmeket. Tudom, szakmai ártalom. Mondjuk, kívánom, hogy ennél komolyabb szakmai ártalom senkinél se jelentkezzen. ? Elképzelhető, hogy az orvos is szívesen nézi a Doktor House-t, vagy a rendőr az NCIS-t? Mindegy is, ettől még a tény, tény marad. Nekem bejönnek a jog-os filmek.

Persze észreveszem a filmbeli bakikat is. Igen a jog-os bakikat. Az már más kérdés, hogy valóban jogos-e, hogy ezek a hibák ott legyenek a vásznon. Mindenesetre eddig még senki nem kért fel szakmai tanácsadónak a filmgyártók közül. A jövő azonban tartogathat meglepetéseket. Most egy pillanatra el is képzeltem, hogy akkor a munkám lenne egyben a szórakozás is. Nem rossz! ?

Tehát a jog-os bakik láttán gondoltam, hogy nem ártana egyet-egyet időnként tisztába tenni. Hiszen nem mindenki tudja, látja ezeket a hibákat. Viszont sokan a filmekből, a filmek által tanulnak, de az „élet” iskolájában sem mindegy, hogy milyen a tananyag. Szórakozva tanulni pedig a legjobb.

Filmbaki a bírói talár körül

A személyesebb bevezető után, kezdjük is az első jog-os filmbakival. A téma: mit visel egy bíró?

Egy hazai gyártású sorozatban, ahol a történet az örökösök körül bonyolódik, az egyik jelenetben feltűnt a baki. A jelenet egy bírósági tárgyaláson játszódott. A bíró komoly arccal éppen kihirdette volna a meghozott döntést. Hogy mi is volt az, az most nem is lényeges. Ami a szakavatottaknak hang nélkül is feltűnhetett, az a bírói öltözet volt. Jobban mondva az azzal kapcsolatos baki.

A jelenetben ugyanis a bíró nem megfelelő ruhát viselt. Bírói öltözet helyett ügyvédi viseletben volt.

Milyen a bírói öltözet? Bizony, szabály még erre is van. (Mire ne lenne?!)

Tárgyalótermi öltözet: nem mindegy, hogy ki mit visel?

A bírósági tárgyalásokon résztvevő bíró, ügyvéd, ügyész számára ma már kötelező az úgynevezett talár viselete.

A Magyar értelmező kéziszótár szerint, a talár „Papok, bírák, ügyvédek stb. által is viselt, hagyományos bő palást.”

Bírák, ügyvédek, ügyészek a mindennapi munkájuk során, a bírósági tárgyalásokon kötelezően viselik ezt a köpönyeghez hasonlító ruhadarabot. A talárt az egyébként viselt ruházat fölé veszik fel, mielőtt belépnek a tárgyalóterembe.

Az is meg van határozva, hogy ki milyen talárt visel. Ez segít eligazodni a tárgyalótermek világában nem annyira járatos résztvevőknek is, hogy ki kicsoda egy tárgyaláson. Ehhez azonban nyilván tudni kell, hogy kinek mit kell viselnie, enélkül hiába a különböző talár viselet.

Hogy néz ki egy talár?

A bírák talárja

bírói talár

bírói talár

A bírói talár pontos leírását egy az Országos Bírósági Hivatal által kiadott utasításban találhatjuk meg. A bírói talár lefelé bővülő, hosszú, bővülő raglán ujjú kabát kihajtós, szögletes fazonnal, alatta körbe, vállszélességig érő sálgallérral. A kihajtós szögletes fazon lila tükörbársonyból készül, raglán ujja bevarrási vonala és a sálgallér széle lila tükörbársonnyal van szegélyezve.

A bírói talár színei a fekete és a lila.

 

Az ügyészi talár

 

ügyészi talár

ügyészi talár

Az ügyészi talár minden esetben fekete és bordó színű díszítéssel készül, és kissé a fazonja is eltér a bírák öltözékétől. Lefelé bővülő vonalú, hosszú, alul bővülő raglánujjú kabát álló gallérral, a galléron bordó lefelé bővülő háromszög alakú, két díszrakással ellátott nyakdísszel. A raglánujj bevarrási vonala és a gallér alsó széle bordó selyemmel szegélyezett.

Az ügyészi talár színei a fekete és a bordó.

 

Az ügyvédi talár

 

ügyvédi talár

ügyvédi talár

Míg a bírák és ügyészek esetén vezetői utasításban pontosan rögzítették a talár kinézetét, addig az ügyvédeknél, mintha nagyobb lenne a szabadság. A Magyar Ügyvédi Kamara egyik szabályzata 2020. október 3-tól úgy rendelkezik, hogy az ügyvédi tevékenység gyakorlója a bírósági tárgyaláson és a tárgyalóteremben a jogi képviselet ellátása során fekete, legalább lábszárközépig érő, a nyaknál zöld díszítéssel ellátott talárt visel, kivéve, ha ez alól a tárgyalást vezető bíró kivételt enged.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége a talár kinézetére vonatkozóan kötelező erővel nem rendelkező ajánlást adhat ki.

A gyakorlatban azonban az ügyvédek bírósági viselete csak színében tér el az ügyészi talártól. A talár színe itt is a fekete, díszítése azonban bordó helyett zöld színű.

Azt már valóban csak puszta érdekességként jelzem, hogy míg a bírói és ügyészi talár „munkaruhaként” kerül kiutalásra, és az a bíróság, illetve ügyészség tulajdonát képezi, addig az ügyvédeknek maguknak kell beszerezni, megvásárolni a tárgyalóteremben kötelező talárt. Talán ezért is kevésbé részletes a kívánt ügyvédi talár leírása.

Csak a színeket jegyezd meg!

Ha ismerjük a bíróságon követett jogászi viseletet, akkor a tárgyaláson azonnal, első pillantásra tudni fogjuk, hogy ki kicsoda. Most úgy tűnhet számodra, hogy ez igazán nem lényeges. De hidd el, hogy egy számodra addig ismeretlen környezetben, ismeretlen helyzetben, mint amilyen egy bírósági tárgyalás, már az is nagyobb biztonságot és önbizalmat nyújt, ha felismered, tudod, hogy ki kicsoda.

Csupán a három színt kell megjegyezned: lila a bíróé, bordó az ügyészé és zöld az ügyvédé.

Hát nem „pofonegyszerű”?

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.