Több olyan jogod van, amit nem vehetnek el. Ezek mindenkinek egyformán járnak. Nem számít, hogy valaki mikor és hova született, hogy gazdag-e vagy szegény, hogy milyen a vallása, a bőr színe vagy épp a politikai meggyőződése. Jogok, melyek nem vehetők el, mégis oly sokan szenvednek a hiányuktól. Jogok, melyekért sokan harcoltak már a világon és téged is megilletnek: ezek az Emberi Jogaid.

Mióta léteznek az emberi jogok?

1948. december 10-én az ENSZ révén született meg az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata. Ez a nemzetközi dokumentum 30 különböző emberi jogot sorol fel, mely mindenkit egyformán megillet bárhol is éljen a Földön. Ezt a nemzetközi egyezményt 1948. december 10-én írták alá, és ettől kezdve december 10-e minden évben az emberi jogok napja.

Mik az emberi jogaink: mi az, amihez jogod van?

Néhány emberi jogod a 30-ból:

  • Szabadnak születtél, egyenlő jogokkal és méltósággal, mint bárki más is. Ez minden embert megillet.
  • Jogod van az élethez, szabadsághoz, személyi biztonsághoz. Nem tarthatnak rabszolgaságban, szolgaságban. Tilos a kínvallatás, kegyetlen, embertelen vagy lealacsonyító büntetés vagy bánásmód.
  • A törvény előtt mindenki egyenlő. Ugyanannyi jogod van neked is mint másoknak. Jogosult vagy jogorvoslatért bírósághoz fordulni, és arra is, hogy ügyed független és pártatlan bíróság méltányosan és nyilvánosan megtárgyalja. Nem tartóztathatnak le önkényesen és nem száműzhetnek. Mindenkit ártatlannak kell tekinteni, amíg bűnösségét bíróság jogerősen meg nem állapította.
  • Mindenkinek joga van a magánélethez. Megillet a jó hírnév, a becsület védelme.
  • Mindenkinek joga van minden országot, ideértve saját hazáját is, elhagyni, valamint saját hazájába visszatérni. Jogod van az üldözés elől más országban menedéket keresni. Minden személynek joga van valamely állampolgársághoz.
  • Minden férfinak és nőnek joga van fajon, nemzetiségen vagy valláson alapuló korlátozás nélkül házasságot kötni és családot alapítani. A házasság tekintetében a férfinak és a nőnek egyenlő jogai vannak.
  • Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Véleményednek szabadon hangot adhatsz.
  • Jogod van a munkához. Az egyenlő munkáért egyenlő bér jár.
  • Jogod van megfelelő életszínvonalhoz, élelemhez, ruházathoz, lakáshoz, orvosi gondozáshoz, valamint a szükséges szociális szolgáltatásokhoz.
  • Jogod van az oktatáshoz. Az elemi és alapvető oktatásnak ingyenesnek kell lennie. Jogunk van a kulturális életben való szabad részvételhez, a művészetek élvezetéhez.

Ismerjük és éljünk emberi jogainkkal!

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.