Te is szoktál ismerőst, barátot, vagy netán ismeretlen utast fuvarozni? Ha igen, ezt feltétlenül tudnod kell! Mindig kötelező a biztonsági öv? Ki felel, ha az utas nem köti be magát?

Mindig kötelező a biztonsági öv?

A KRESZ mondja meg, hogy mikor kell a biztonsági övet használni. Személygépkocsik esetén az olyan üléseknél, ahol kötelező a biztonsági öv felszerelése, illetve a biztonsági öv fel van szerelve, az ülésen utazónak kötelező a biztonsági öv becsatolása. Vannak azonban kivételek, amikor nem kötelező az övet használni. Kik vannak felmentve? Néhány példa:

  • Minden autóvezető, aki éppen tolat az autójával. Hátramenetben ugyanis a vezetőnek nem kötelező bekötnie magát.
  • Taxi sofőrök, akik éppen utast szállítanak. Az utasra azonban már nem vonatkozik a felmentés.
  • Azok, akik orvosi igazolás alapján nem kell, hogy bekössék magukat. Ezt mindig az orvosi vélemény dönti el.

Ki felel, ha az utas nem köti be magát?

Ha valaki nem használja a biztonsági övet, amikor az kötelező, szabálysértést követ el.

A KRESZ 2007-es változása előtt a sofőr volt az, akit felelősségre lehetett vonni. Ekkor ugyanis a jogszabály úgy fogalmazott, hogy

„Olyan gépkocsival, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá olyan gépkocsival, amelynek hátsó üléseit biztonsági övvel szerelték fel, csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a biztonsági övvel felszerelt ülésen utazó személy becsatolt biztonsági övvel van rögzítve.

Vagyis a szabályozás alapján nem az utas volt felelős az öv rögzítéséért, mert a jogszabály úgy fogalmazott, hogy csak abban az esetben szabad közlekedni, ha az utas biztonsági övvel van rögzítve. A közlekedés szabályait viszont a vezetőnek kell betartani, és az ő felelőssége, hogy a közlekedésben úgy vegyen részt, hogy betartják az előírásokat.

De nem csak a szabálysértésekért felelt és fizetett a sofőr. Egy korábbi baleset ügyében született 2008-as bírósági döntés ugyanis kimondta, hogy a sofőr kártérítési felelősséggel is tartozott, amiért nem figyelmeztette az utast a biztonsági öv becsatolására és a baleset során az utasa maradandó sérüléseket szenvedett. Az utas részére a biztosítónak és a jármű vezetőjének közösen kellett kártérítést fizetni.

Mi a jelenlegi szabályozás?

A KRESZ-t 2007-ben módosították, és a biztonsági övre vonatkozó előírás ma már így szól:

„A gépkocsiban, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni.”

A különbség tehát az, hogy ez a szabály már kifejezetten azt írja elő, hogy az utasnak kell magát rögzíteni. Vagyis az utas felel azért, ha ezt elmulasztja.

Bár az új szabály alapján az utas felelős a biztonsági öv becsatolásáért, mégsem árt, ha sofőrként is odafigyelünk erre. Ha másért nem, hát azért, mert egy baleset esetén a saját lelkiismeretünk is nyugodt marad, ha tudjuk, hogy a súlyos következmények elkerülése érdekében minden tőlünk telhetőt megtettünk. A biztonsági övet nem azért kell becsatolni, hogy a rendőr ne büntessen meg, hanem azért, hogy megvédjük a legnagyobb kincsünket, az emberi életet.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.