A mostani cikknek szomorú apropója van. Tegnap 9 ember halálát okozta, hogy a sofőr vezetés közben mobilozott, tudatta az index.hu Azért, hogy hasonló tragédiák ne forduljanak elő, már évek óta tiltja a KRESZ a mobiltelefon használatát vezetés közben. Bár ezt nyilván sokan tudják, de mit is jelent ez pontosan? Mit tilt a jogszabály és mit mondanak a bíróságok?

Mit mond pontosan a KRESZ?

A közúti közlekedés szabályait egy rendelet tartalmazza, az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, vagyis a KRESZ. A közlekedésben résztvevőkre vonatkozó általános rendelkezések között található az előírás, mely alapján nem lehet vezetés közben mobilozni. A szabály pontosan így szól:

„A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

Jó, hát ez elég egyértelműnek tűnik, hiszen azt mondja, hogy kézben tartva nem lehet mobilt használni. A jogszabály azonban mégsem tűnt egy ideig egyértelműnek, hiszen a bíróságok foglalkoztak a kérdéssel. De mi váltotta ki a bizonytalanságot?

Milyen kérdés merült fel a tiltással kapcsolatban?

A bíróság elé került egy eset, ahol egy ellenőrzés során egy sofőrt járművezetés közben kézben tartott mobiltelefon használatáért büntettek meg. A jegyzőkönyvben azt rögzítették, hogy a sofőr a szabálysértés elkövetését nem ismerte el, úgy nyilatkozott, hogy „a hívást azonnal kinyomta”. És itt jött a kérdés.

Ha a mobilra beérkező hívást nem vesszük fel, hanem azt a telefont kézben tartva kinyomjuk, akkor is vétünk a szabály ellen?

A megbüntetett sofőr azzal érvelt, hogy vezetés közben nem telefonált, és sms-t sem írt. Vagyis nem használta a mobiltelefont. Csak rövid ideig volt a kezében a készülék, amíg a hívás elutasításához megnyomott egy gombot. Azt is elmondta, hogy pont azért utasította el a hívás fogadását, hogy ne kövessen el jogsértést.

Hogyan döntött a bíróság a mobiltelefon miatt?

A bíróság ítéletében kimondta, hogy a KRESZ fenti előírását a mobiltelefon vezetés közben történő kézben tartása önmagában nem valósítja meg. „A szabályszegéshez szükséges az is, hogy a gépjárművezető a kézben tartott mobiltelefon valamilyen funkcióját használja. A vezetés közbeni telefonhasználat megtiltása a közlekedés biztonságát szolgálja, mert a mobiltelefon használata elvonhatja a gépjárművezető figyelmét és veszélyhelyzet alakulhat ki. A veszélyhelyzet kialakulásához bármilyen rövid időtartamú mobiltelefon-használat elegendő, így a mobiltelefon egyik gombja megnyomásának időtartama is.”

Vagyis minden tiltott, amikor a mobiltelefon funkcióját használják. Ilyen a beérkező hívás fogadásának visszautasítása is.

Vigyázzunk magunkra és egymásra az utakon!

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.