Elindult az új tanév és ezzel párhuzamosan nő a kerékpározók száma is. Nem csoda, hiszen sok helyen a bicikli a legjobb és leggyorsabb közlekedési eszköz a fiatalok számára. De nem csak az iskolások tekernek, egyre többen választják a kerékpárt közlekedési eszköznek. Bár már nem új szabály, még mindig sok a tévhit, hogyan közlekedhetünk biciklivel az egyirányú utcákban. Mit enged, és mit nem a KRESZ a kerékpárosok részére?

Szemben a forgalommal: biztos, hogy szabályos?

Már lassan 10 éve, hogy a KRESZ egy új szabályt vezetett be a kerékpárral közlekedők számára. Ez alapján a kerékpáros meghatározott esetekben a forgalommal szemben is behajthat az egyirányú utcákba. A szabály nem minden esetben engedi ezt meg, ezt azonban sajnos nem mindenki tudja, vagy tartja be. Hogyan is szól pontosan az engedmény?

„Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák alatt elhelyezett kiegészítő táblán autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg:

  1. a) az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva a kerékpáros,
  2. b) az autóbusz forgalmi sávon a menetrend szerint közlekedő autóbusz,
  3. c) a kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz forgalmi sávon – az autóbusz részére kijelölt közlekedési iránnyal megegyezően – a kerékpáros is

a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet.” – mondja ki a KRESZ.

Nem minden egyirányú utcába lehet a forgalommal szembe behajtani. Feltétel, hogy ezt a lehetőséget egy kiegészítő tábla jelezze a kerékpárosok számára.

Nem véletlen ez a szabály, hiszen igen balesetveszélyes, ha egy egyirányú utcában váratlanul felbukkanó biciklisek „zavarják meg” a forgalmat.

Kerékpárosok a zebrán át: nem tekerve, tolva!

Másik gyakran megfigyelhető hiba a kétkerekűvel közlekedőknél, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyen a gyalogosok között suhannak át az út egyik oldaláról a másikra. Ugyanakkor erre is tartalmaz előírást a KRESZ.

„A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.” – rögzíti a szabály.

Ha ezt a szabályt a kerékpárosok mindig betartanák, akkor a piros lámpánál máris kevesebb álló kerékpáron egyensúlyozó, rosszabb esetben billegő személyt láthatnánk.

Az utca nem cirkuszi porond

A cirkuszi porondon kifejezetten örömmel csodáljuk az egykeréken, kormány nélkül bemutatott produkciókat. De ugyanez nem való az utcai közlekedésbe. A kerékpárosok részére a KRESZ kifejezetten kimondja, hogy

„Tilos elengedett kormánnyal kerékpározni.”

2 az 1-ben kerékpárosok részére: kutya sétáltatás és biciklizés?

Bizony azzal is találkozhatunk, hogy a gazdi teker, miközben a kutya a bicikli mellett, vagy inkább az előtt szalad. Nyilván jó móka ez a kutyusnak és kevésbé fárasztó a gazdinak, mintha gyalogosan, netán futva kellene a kis kedvenc mozgás igényét kielégíteni. A kérdés, hogy szabályos-e?

A KRESZ-ben erre is egyértelmű a válasz.

Tilos kerékpárt állattal vontatni és kerékpárral állatot vezetni.

Vagyis nem igazán szabályos, ha a kerékpárt tekerve akarjuk a kutyát sétáltatni.

Tekerhetünk-e a járdán?

Szerencsés esetben megfelelő kerékpárút áll rendelkezésünkre a kétkeréken „száguldáshoz”. De hol tekerhetünk, ha nincs kerékpárút?

Kerékpárral közlekedhetünk:

  • a kerékpárúton,
  • a kerékpársávon,
  • erre utaló jelzés esetén az autóbusz forgalmi sávon,
  • ahol az előzőek nem állnak rendelkezésre, ott a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán,
  • a lakott területen kívüli úton,
  • a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva.
  • Lakott területen meghatározott esetekben a járdát is használhatják a kerékpárosok. Erre akkor van lehetőség, ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Ekkor azonban figyelni kell arra, hogy a járdán a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel szabad kerékpárral közlekedni.

Balesetmentes bringázást kívánok mindenkinek!

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.