Bár sokszor halljuk, hogy ügyvéd, bojtár, ügyész, bíró, jogász, közjegyző, de tulajdonképpen mi a különbség? Ki kicsoda, és mivel foglalkozik? Az ÉRTHETŐ JOG ebben segít most eligazodni.

Minden ügyvéd jogász, de nem minden jogász ügyvéd?

A kérdés ugyanígy hangozna a bíró, ügyész, vagy akár közjegyző esetén is. Ugyanis, mindegyikük jogász, mégis másként hívjuk őket, és más a feladatuk.

A jogász egy általános elnevezés azokra, akik elvégezték a jogi egyetemet. A későbbi szakosodás majd csak az egyetemet követően kezdődik. Vagyis minden ügyvéd, ügyész, bíró, közjegyző, ügyvédbojtár jogász.

A jogi egyetem elvégzése után következik egy 3 éves szakmai gyakorlat, amikor már jogi munkakörben, jogi feladatokat kell ellátnia annak, aki jogi pályára kíván lépni. A kötelező 3 éves szakmai tapasztalatszerzést egy több részből álló és több hónapon át tartó, igen átfogó jogi szakvizsga követi. Ennek sikeres teljesítése után válhat valaki ügyvéddé, ügyésszé, bíróvá vagy közjegyzővé.

Ki is az ügyvéd?

Ügyvéd az, aki az ügyvédi esküt követően jogosult másokat jogi ügyekben képviselni.

Büntető ügyekben az ügyvéd képviseli a védelmet. De nem csak mások képviselete a feladata. Jogosult még jogi tanácsot adni, szerződéseket készíteni és azt ügyvédi ellenjegyzéssel ellátni.

Csak az lehet ügyvéd, aki valamelyik ügyvédi kamarában tag. Az ügyvéd igen széles körben láthat el jogi tevékenységet és képviselhet másokat.

Azok a jogászok, akik még a szakvizsga előtt állnak és a gyakorlati éveiket töltik, ügyvéd mellett dolgozhatnak ügyvédjelöltként, vagy ahogyan a köznyelvben él, (ügyvéd)bojtárként.

Ki az ügyész?

Az ügyész is jogi szakvizsgával rendelkezik, azonban ő nem másokat képvisel, mint az ügyvéd.

A büntető ügyekben a vádat az ügyész képviseli. Emellett egyéb ügyekben is szerepe van, mint például alapítványok, egyesületek jogi eljárásainál. Azonban legismertebb feladatai a vádemelés és vádképviselet a büntető eljárásokban.

A bíró

A vitás ügyek eldöntése a bíró feladata, aki szintén jogi szakvizsgával és törvényben előírt gyakorlattal rendelkezik.

A bíró vezeti a peres eljárásokat. De nem minden eljárás peres, amiben a bírók részt vesznek. Például a cégeljárások is bírók keze alatt zajlanak.

A közjegyző is jogász?

A közjegyzők szintén jogi szakvizsgával rendelkeznek és a közjegyzői kamara tagjai.

A közjegyzők olyan hivatalos eljárásokat vezetnek, mint az örökség rendezésével kapcsolatos hagyatéki eljárás, vagy az adósságok behajtásában szerepet játszó fizetési meghagyásos eljárás.

Az előttük folyó eljárások úgynevezett nem peres eljárások.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.