Ki ne hallott volna már különböző alapítványokról, egyesületekről? A civil szervezetek igen szerteágazó területet ölelnek fel az állatvédelemtől, a sporton, kultúrán, hátrányos helyzetűek támogatásán át az oktatásig, egészségvédelemig és még hosszan sorolhatnánk. Magyarországon több tízezer civil szervezet van bejegyezve. Hol található a civil szervezetek nyilvántartása? Kinek elérhető? Hogyan nézhetünk utána az adatoknak?

Mi minősül civil szervezetnek?

A „civil szervezetek a társadalom alapvető egységei, amelyek folyamatosan hozzájárulnak közös értékeink mindennapi megvalósulásához” – olvashatjuk a civil szervezetekre vonatkozó törvényben.

Civil szervezetnek minősül:

 • a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület, kivéve a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület,
 • az alapítvány, kivéve a közalapítványt és a pártalapítványt,
 • a civil társaság.

Az egyesület a tagok közös, tartós, alapszabályban meghatározott céljának folyamatos megvalósítására létesített, nyilvántartott tagsággal rendelkező szervezet. Az egyesület gazdasági tevékenység céljára nem alapítható, de az egyesületi cél megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenység végzésére jogosult.

Az alapítvány az alapító által az alapító okiratban meghatározott tartós cél folyamatos megvalósítására létrehozott szervezet. Az alapító az alapító okiratban meghatározza az alapítványnak juttatott vagyont és az alapítvány szervezetét.

A civil társaság egy olyan társaság, amit magánszemélyek nem gazdasági érdekű közös céljaik elérésére és közösségi célú tevékenységük összehangolására úgynevezett polgári jogi társasági szerződéssel hoznak létre.

Hogyan jönnek létre a civil szervezetek?

A civil szervezetek – csakúgy, mint a cégek – meghatározott eljárás szerint hozhatók létre. Jogszabályban meghatározott feltételeknek kell megfelelniük, és kérniük kell a nyilvántartásba vételüket. A cégekhez képest azonban különbséget jelent, hogy a civil szervezeteket nem a cégbíróságok fogják bejegyezni és nyilvántartani.

Civil szervezetek nyilvántartása

A civil szervezeteket a törvényszékek veszik nyilvántartásba.

Adataik országosan egységes, elektronikus, bárki számára ingyenesen hozzáférhető közhiteles nyilvántartásban érhetők el.

A civil szervezetek névjegyzékét a birosag.hu oldalon bárki elérheti: https://birosag.hu/civil-szervezetek-nevjegyzeke

Jogszabály írja elő, hogy az országos névjegyzék folyamatos elérhetőségét biztosítani kell. Ez alól csak az üzemszerű karbantartás ideje lehet kivétel.

Mit jelent, hogy a civil szervezetek nyilvántartása közhiteles?

A közhiteles nyilvántartás (ilyen például a földhivatalok által vezetett ingatlan-nyilvántartás is) esetén vélelmezni kell, hogy a nyilvántartott jogok, tények és adatok fennállnak és valósak. Vagyis, amíg be nem bizonyítják, hogy a nyilvántartásban szereplő valamelyik adat nem valós, addig azt valósnak kell tekinteni.

Egy másik fontos ismérve a közhiteles nyilvántartásnak, hogy senki sem hivatkozhat arra, hogy valamilyen nyilvántartott adatról nem tudott.

Milyen adatokat tartalmaz a civil szervezetek nyilvántartása?

A nyilvántartás a jogszabály alapján nyilvános, fennálló, illetve törölt adatokat is tartalmazza. Ezek az adatok az interneten keresztül azonosítás nélkül megtekinthetők, vagyis bárki számára elérhetők. A civil szervezetekkel kapcsolatos legtöbb adat nyilvános. Van néhány olyan, mely azonban nem tartozik ebbe a körbe. Ezeket jogszabály állapítja meg. Nem nyilvános például az egyesület tagjairól készült nyilvántartás, vagy az alakuló ülés jelenléti íve.

A nyilvántartásba történő adatok bejegyzésére jogszabály vagy bírósági, hatósági határozat alapján kerülhet sor. A bíróság a szervezetre vonatkozó adatot úgy törli a nyilvántartásból, hogy az adat a törlésre történő utalás mellett a nyilvántartásban továbbra is látható maradjon, és a nyilvántartásból az adat törlésének oka és időpontja is megállapítható legyen.

A nyilvántartás valamennyi szervezet esetében tartalmazza többek között:

 • a szervezet nyilvántartási számát,
 • a szervezet nyilvántartásba vételéről vagy változásbejegyzéséről szóló határozat számát, jogerőre emelkedésének napját,
 • a létesítő okirat keltét,
 • a szervezet nevét,
 • a szervezet székhelyét,
 • a képviselőjének nevét, lakóhelyét,
 • a képviselet terjedelmét és módját,
 • a szervezet típusát,
 • és még további, jogszabályban előírt adatokat.

Civil Információs Portál: ez meg mi?

A birosag.hu oldalon elérhető közhiteles nyilvántartás mellett létezik egy úgynevezett Civil Információs Portál is.

A társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszternek jogszabályi előírás alapján a civil szervezetekkel kapcsolatos nyilvános információk gyűjtése, rendszerezése, közzététele, az elérhetőség biztosítása céljából akadálymentes honlapot kell működtetnie. Ez a Civil Információs Portál.

Itt is lehetőség van a civil szervezetekkel kapcsolatos adatok megismerésére.

Ez azonban önmagában nem minősül közhiteles nyilvántartásnak, bár az adatokat a közhiteles nyilvántartásból veszik át.

A jogszabályi előírás alapján a közhiteles nyilvántartást működtető szervnek kell biztosítani annak a lehetőségét, hogy a közhiteles nyilvántartás adatai közötti keresést a Civil Információs Portálon keresztül is lehessen kezdeményezni, továbbá a keresési eredmény adatait megjeleníteni.

A Civil Információs Portál itt érhető el: http://civil.info.hu/civil-szervezetek

Hogyan vizsgázott a két rendszer? Teszteltünk!

Kipróbáltuk, hogy hogyan is működik a két rendszer, vagyis a birosag.hu oldalon a közhiteles civil szervezetek nyilvántartása és a Civil Információs Portál.

Mindkét helyen a keresőbe beírtuk egy létező, bejegyzett civil szervezet nevét. A rendszer mindkét helyen meg is találta a keresett szervezetet. A közhiteles nyilvántartásból láthattuk a nyilvántartási számot, nevet és székhelyet, míg a Civil Információs Portálon a szervezet nevét, címét és adószámát dobta ki a rendszer.

Ezután rákattintottunk a kiadott találati listában a szervezetre, hogy további adatokat is láthassunk.

A bíróság által vezetett civil szervezetek nyilvántartása jól vizsgázott. Nagyon sok adatot ismerhettünk meg a keresett szervezettel kapcsolatban.

A Civil Információs Portált azonban egy vizsgán bizony „visszatapsolták” volna. A képernyőn az volt olvasható, hogy „Tiltott. Nincs jogosultságod a kért erőforráshoz.” Ezek szerint mégsem ismerhettük meg ezen az oldalon az egyébként nyilvános, és a közhiteles nyilvántartásban elérhető adatokat. Bízunk benne, hogy ez csak átmeneti hiba a rendszerben. Reméljük csak most és csak velünk fordult elő. Az „informatika istenei” időnként kifürkészhetetlenek a halandó felhasználó számára. ?

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.