Napjainkban egymást érik a különböző nyereményjátékok, ajándéksorsolások, pénznyeremények. Emellett pedig ott vannak a sorsjegyek, fogadások, lottók is. Ezek mellé már csak szerencse kell, no meg pénz is, hiszen általában ingyen még nyerni sem lehet. Ám mi történik, ha úgy gondoljuk, mi vagyunk a szerencsés nyertesek, a nyereményt azonban hiába várjuk? Fordulhatunk bírósághoz? Követelhető a szerencse a bíróságon?

A követelések érvényesítése

Általában elmondható, hogy a követeléseinket jogi úton is lehet érvényesíteni. Ez azt jelenti, hogy valamilyen hivatalos eljárás keretében kényszeríthető ki a másik féltől, hogy rendezze a tartozását vagy a kötelezettségét.

Ilyen eljárás lehet a fizetési meghagyás kibocsátása iránti eljárás, a bírósági per és a végrehajtás is. Ezek közül van, amit a közjegyző előtt kell megindítanunk, és van, amivel bírósághoz fordulhatunk. Végül pedig a követelés végrehajtási eljárásban történő behajtását már az önálló bírósági végrehajtók intézik.

Ám nem véletlenül írtam, hogy a követeléseink általában jogi úton is érvényesíthetők. Ugyanis ez nem minden esetben igaz, és itt most nem arra gondolok, hogy egy-egy követelés azért nem hajtható be, mert az adósnak nincs végrehajtható vagyona.

Vannak olyan követelések, melyek bírósági eljárásban nem érvényesíthetők.

Bíróság előtt nem érvényesíthető követelések

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni a következő követeléseket:

  • Fő szabály szerint a játékból vagy fogadásból eredő követelést.
  • A kifejezetten játék vagy fogadás céljára ígért vagy adott kölcsönből eredő követelést.
  • Azokat a követeléseket, amelyek bírósági úton való érvényesítését törvény kifejezetten kizárja.
  • A fenti pontokban meghatározott követeléseket biztosító vagy azokat megerősítő szerződésből vagy kikötésből eredő követelést.

Ebből láthatjuk, hogy fő szabály szerint a szerencse bizony nem követelhető a bíróságon. Vagyis nem indíthatunk pert, ha a játék vagy fogadás során megnyert pénzt vagy ajándékot soha nem kapjuk meg. Ám a fő szabály alól mindig van kivétel.

Mikor követelhető a szerencse a bíróságon?

Bár a fő szabály az, hogy a nyereményt nem követelhetjük egy perben, ez alól van egy kivétel.

Abban az esetben, ha a játékot vagy fogadást hatósági engedély alapján bonyolítják le, az ebből eredő követelés a bíróság előtt is érvényesíthető.

Ha például valaki az Ötöslottón nyer, akkor ez a nyeremény akár bírósági eljárás keretében is érvényesíthető, hiszen a Szerencsejáték Zrt. által szervezett Ötöslottó hatósági engedély alapján bonyolított szerencsejáték.

Ellenben egy baráti társaság által szervezett pókerparti már más tészta. Ha tétre játszanának, akkor az ott megnyert összeget hivatalos úton bizony nem lehetne behajtani. Arra most nem térek ki részletesen, hogy a különböző szerencsejátékok szervezésénél egyéb szabályokat is figyelembe kell venni, hiszen akárki, akármit, akármikor és akárhogyan nem szervezhet. Ez nem csak hazánkban van így. A témát például az Elit játszma című mozifilmben is láthattuk, ahol bizony már nem babra ment a játék.

Egy eset, amikor még a szerencse sem kedvez a hitelezőnek

Van egy eset, amikor bár a szerencsejáték jogszerű és hivatalos, végül még sem lehet az ebből eredő követelést bíróságon érvényesíteni.

A játék vagy fogadás céljára ígért vagy adott kölcsönből eredő követelés akkor sem érvényesíthető bíróság előtt, ha a játékot vagy fogadást hatósági engedély alapján bonyolítják le.

Ha tehát valaki azért kér kölcsön, hogy azt hivatalos szerencsejátékban vagy fogadáson használja, ám végül a kölcsönt nem fizeti vissza, bizony a hitelező mindenképp pórul jár. A kölcsönből eredő követelését jogi úton nem tudja majd behajtani. A verőlegények alkalmazása pedig semmiképpen sem lesz jogszerű választás. Így nem marad más, mint arra várni, hogy az adósra egyszer rámosolyog a szerencse és önként visszafizeti a tartozását.

A fogadás alapján kifizetett nyeremény is visszajárhat?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy például egy fogadáson a nyertesnek kifizetett összeget visszakövetelhetik-e?

Ezzel kapcsolatban a törvény előírja, hogy a bírósági eljárásban nem érvényesíthető követelés önkéntes teljesítését nem lehet visszakövetelni.

Vagyis, ha már egyszer teljesített az arra kötelezett fél, utóbb nem követelheti azt vissza arra hivatkozással, hogy a kifizetett összeget nem is lehetett volna jogi úton behajtani rajta. Természetesen ez akkor igaz, ha maga a fogadás, a játék jogszerű volt. Ha a játék tiltott szerencsejátéknak minősül, akkor az arra vonatkozó szerződés semmis lesz.

Egy biztos: sokan szeretnek játszani. A lényeg, hogy az mindig maradjon meg valóban örömteli játéknak.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.