Ingatlan adásvétel esetén nagy a tét, hiszen súlyos milliókról döntenek a felek. Ráadásul a folyamat is hosszabb, hitelfelvétellel együtt akár hónapokat is igénybe vehet míg a vevő tulajdonosként léphet be az ajtón. Nem csoda, hogy már az első kézfogásnál szóba kerül a foglaló vagy előleg. Mi a különbség a foglaló és az előleg között? Melyik a jobb? Mire figyeljünk a foglaló esetén?

Foglaló vagy előleg: melyik a jobb?

Nehéz lenne egyértelműen meghatározni, hogy mi a jobb.

Mindig a körülményektől függ, hogy a foglaló vagy inkább az előleg a célravezető eszköz.

Ráadásul lehet, hogy az egyik fél szempontjából a foglaló, míg a másik félnek inkább az előleg lenne előnyösebb. Ilyen esetben a felek megállapodása dönti el, hogy végül mi legyen a befutó. Pontosabban azt, hogy legyen-e foglaló vagy sem.

Melyik mit jelent?

Az előleg a vételár egy része, amit a vevő már a szerződés megkötésekor megfizet az eladónak. Előleget a kötelezettségvállalás jeleként szoktak meghatározni. Mutatja, hogy tényleg „komolyan gondolom” az adásvételt.

Nyilván csak akkor beszélhetünk róla, ha a vevő nem egyösszegben fizeti ki a teljes vételárat. Az előleg tehát a vételár egy részlete. Nem jelent se többet, se kevesebbet. Éppen ezért, ha végül mégsem jön létre az adásvétel, akkor az előleget vissza kell fizetni a vevő részére.

A foglaló kétségkívül erőteljesebb, mint az előleg, hiszen szankciót von maga után, ha a szerződés végül mégsem teljesül.

Ekkor már lényeges, hogy ki miatt nem jött létre az adásvétel. A foglaló már egy biztosíték. Arra ösztönzi a szerződő feleket, hogy mindent megtegyenek a szerződés teljesítése érdekében. A foglaló a kötelezettségvállalás megerősítéseként vállalt többletszankció.

Visszajár a foglaló vagy az előleg?

Egy felmérés során a válaszadók fele nem tudta, hogy mikor jár vissza az előleg. Ugyanakkor arról már többen hallottak, hogy a foglaló kétszeresen is visszajárhat. Ám a foglaló és előleg közötti lényeges különbség sokak számára nem ismert.

Az előleg mindig visszajár, ha az adásvétel végül nem jön létre. Mivel ez a vételár egy része, nyilván nem tartható meg, ha nem valósul meg az adásvétel.

Ezzel szemben a foglaló már másként viselkedik.

Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár.Ha viszont a teljesítés meghiúsulásáért valamelyik fél a felelős, akkor a felelős fél az adott foglalót elveszti, vagy a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.

Vagyis, ha az eladó a felelős, akkor a foglalót kétszeresen kell visszafizetnie a vevő részére. Ha a vevő a felelős azért, hogy végül a szerződés meghiúsult, akkor az adott foglalót nem kapja vissza.

Mire figyelj foglaló esetén?

Mivel a foglaló kellemetlenné is válhat, mindig figyelj az alábbiakra a foglaló kikötése előtt. A tanácsokat mind eladóként, mind pedig vevőként érdemes figyelembe venni.

  • Legyen teljesen egyértelmű, ha egy összeget foglalónak tekintetek. Ne legyen kérdés, hogy mi ez. A foglalónál egyébként is törvényi előírás, hogy a szerződésből egyértelműen ki kell tűnnie, ha egy összeg fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor.
  • Foglaló csak pénz lehet. Pár éve még nem így volt, akkor még lehetett akár arany vagy más érték is. Ma már azonban egyértelmű a szabály, így erre mindenképp figyelni kell.
  • A foglaló nem lehet eltúlzott. A túlzott mértékű foglalót a bíróság mérsékelheti egy perben. Azt, hogy mi minősül túlzásnak, nehéz előre pontosan megmondani, hiszen mindig az adott körülményektől függ. Az általános gyakorlat alapján a foglaló a vételár 10 százaléka körül mozog, de ez nincs kőbe vésve.
  • A foglaló beleszámít a vételárba. Ha tehát az adásvétel sikeresen megvalósul, akkor a foglaló nem a vételáron felül fizetendő összeg. Ha nem valósul meg a szerződés, akkor pedig a foglaló sorsa a fentiekben ismertetett szabály alapján alakul.
  • Foglaló esetén mindig pontosan legyél tisztában a lehetőségeiddel, mielőtt ilyen kötelezettséget vállalsz. A “bocs, erről nem tudtam” később nem lesz elég indok.
  • Az ingatlan jogi helyzetét is érdemes pontosan ismerni. Ne a foglaló kikötése után derüljön ki, hogy egy régi teher még nincs törölve, vagy az ingatlan adatai a tulajdoni lap alapján nem azok, amiről eladóként tudtál. Arról már ne is beszéljünk, hogy micsoda kavarodást, és a foglaló kétszeres visszafizetését is magával vonhatja, ha a hivatalos tulajdoni lap alapján nem az a személy a tulajdonos, aki annak hitte magát. De számos probléma adódhat még, amit a megfelelő felkészüléssel könnyebb elkerülni. A szekrényből menetközben kidőlő “csontvázak” még akkor is bizalmatlanságot szülnek, ha azokat nem lehetetlenség orvosolni.

+1 dolog, amire vevőként figyelj!

  • Különösen légy előrelátó, ha hitelfelvétellel szeretnéd kifizetni a teljes vételárat. Ha a szerződésben nem tértek ki rá, akkor a vevő mulasztása lesz, ha a bank elutasítja a hitelkérelmet, ami a foglaló elvesztését is magával vonhatja. A szerződés mindig a felek megállapodása kell, hogy legyen, így nincs kizárva, hogy ezt az esetet másképp rendezzétek a szerződésben.

Az ingatlan adásvétel nem kis lépés, ami sok intéznivalóval, és valljuk be, némi stresszel is jár. Megfelelő információk és felkészülés azonban segíthet ezen. Sikeres és örömteli adásvételt kívánok mindenkinek!

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.