Legtöbben egész életükben dolgoznak egy-egy lakásért, házért. Az ingatlan nagy érték, így fontos, hogy mi és hogyan történik a nyilvántartás során. Száraznak tűnő téma, ám annál húsba vágóbb, ha valami félresiklik. Az ingatlanokkal kapcsolatos ügyeinket a földhivatalok intézik. Amikor egy ingatlannál valamilyen változás történik, a földhivatal jár el, jegyzi be a változásokat. A kérdés az, hogy kit és miről értesítenek? Hogyan jár el a földhivatal?

Mit csinál a földhivatal?

A földhivataloknál vezetett ingatlan-nyilvántartás sokféle adatot tartalmaz az ingatlanokról. Hogy pontosan mit és hogyan kell vezetni, nyilvántartani, azt jogszabály írja elő.

Amikor valamilyen változás történik, akkor azt egy hivatalos eljárás keretében a nyilvántartásban is átvezetik. Ilyen például, amikor valaki egy ingatlant vásárol. Ekkor meghatározott iratokat kell benyújtani a földhivatalhoz és az alapján történik meg az új tulajdonos tulajdonjogának bejegyzése.

De nem csak a tulajdonosváltozást vezetik a földhivatalok. Ezen kívül még sok más jog és tény is van, ami érinthet egy ingatlant.

Kit kötelező értesíteni?

Felmerül a kérdés, hogy hogyan szerzünk tudomást arról, ha valaki valamit be akar jegyeztetni, vagy éppen töröltetni akar az ingatlanunkról. Kit és mikor értesít a földhivatal?

A földhivatalok részére jogszabály írja elő, hogy mikor és kit kell értesíteni egy-egy bejegyzés, törlés kapcsán.

Általánosan elmondható, hogy a földhivatal a módosítást elrendelő határozat megküldésével értesíti az érdekelt feleket. Ez alól néhány esetben van kivétel, amikor a hatóságnak már az eljárás megindításakor értesítést kell küldenie.

A legtöbb esetben a már meghozott határozat kézbesítésével történik meg az értesítés, amikor a változást már az ingatlan tulajdoni lapjára is átvezetik.

Ilyen esetekben a határozatot meg kell küldeni:

  • annak, aki kérte a határozat meghozatalát, a változás bejegyzését,
  • a jogosultnak, vagyis, aki a bejegyzés folytán jogosulttá vált, vagy akinek érdekében a változást bejegyezték,
  • annak, akinek bejegyzett joga módosult vagy megszűnt, vagy akinek érdekében a bejegyzett jog módosult vagy megszűnt,
  • ha egy ingatlannak csak egy része cserél gazdát, akkor is minden tulajdonostársnak,
  • az ingatlan tulajdonosának,
  • azoknak, akiknek jogát az új bejegyzés érinti,
  • jogszabályban előírt hatóságok, hivatalok részére,
  • kiskorú személy esetén a gyámhatóságnak,
  • tulajdonjog bejegyzés esetén a jelzálogjog jogosultjának is.

A jogszabály azt is előírja, hogy ha egy kérelmet a földhivatal elutasít, akkor erről kit kell tájékoztatnia.

Egyszerűsített határozat

Amikor a földhivatal olyan határozatot hoz, ami a bejegyzési kérelmet elfogadja, akkor lehetőség van rá, hogy úgynevezett egyszerűsített határozat formájában közölje ezt a felekkel.

Az egyszerűsített határozat nem más, mint a tulajdoni lap másolata, melyből látható, hogy milyen változást jegyeztek be.

Minden írásban történik

Fontos kiemelni, hogy az ingatlan-nyilvántartási eljárásban a döntés szóban történő közlése kizárt. Mindig írásban kerül sor a tájékoztatásra.

Mit tehetünk, ha valami nem stimmel a földhivatal határozatában?

Ha valamilyen hiba, elírás szerepel a határozatban, annak kérhetjük a kijavítását, kiegészítését. Arra is van lehetőség, hogy jogorvoslattal éljünk a határozattal szemben. Ennek részleteit is jogszabály tartalmazza.

Mivel az ingatlan esetén nem „babra megy a játék”, mindenképpen szükséges, hogy szakember segítsen eligazodni. Maga a jogszabály is előírja, hogy mikor kötelező például ügyvédhez, közjegyzőhöz fordulni.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.