Ne keverjük össze a megbízást és a meghatalmazást! A kettő nem egy és ugyanaz.

A megbízás két fél között létrejött szerződés. Ezzel szemben a meghatalmazás egy egyoldalú nyilatkozat, vagyis a meghatalmazó adja a meghatalmazott részére, az nem a felek megállapodásán alapul.

A meghatalmazás képviseleti jogot hoz létre, a meghatalmazottat feljogosítja, hogy a meghatalmazó nevében nyilatkozzon, őt képviselje, de önmagában nem kötelez, mint egy szerződés. Például adhatunk meghatalmazást a szomszédnak, hogy vegye át a postánkat a nyaralás ideje alatt, de ezzel nem kötelezzük őt arra, hogy elmenjen a postára intézni az ügyeinket.

A megbízás a megbízó és a megbízott közötti viszonyt rendezi. A megbízási szerződés azonban önmagában nem biztosít képviseleti jogot, ezért pl. hatóságok előtti képviselet esetén a megbízottnak a megbízótól egy meghatalmazásra is szüksége van ahhoz, hogy eljárhasson a megbízó nevében. A fenti példánál maradva, ha arra kötünk megbízási szerződést, hogy valaki a cég iratait a postára vigye, ez még nem jelenti egyben azt is, hogy meghatalmaztuk őt a cég hivatalos leveleinek átvételére is. Ha az átvételt is szeretnénk, hogy ő intézze, akkor ehhez szükséges egy erre vonatkozó meghatalmazás.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó

– – – – – – – –

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Érthető Jog
Hírlevél

Mindenkinek vannak jogai!

Könnyen és azonnal érthető hírek a jog világából.

Hírleveleink összeállításánál különös figyelmet szentelünk az érthetőségnek.

Nálunk nincsenek

  • soha véget nem érő körmondatok,
  • latin kifejezések
  • érthetetlen szakszavak.

Ismerd meg Te is a jogaidat! Jogod van hozzá!

Kérd ingyenes Érthető Jog Hírlevelünket!

Név:
E-mail cím:
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.

ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén

erthetojog.hu