Néhány napja írtunk arról, hogy mit is ír elő a KRESZ a vezetés közbeni mobil telefon használattal kapcsolatban.

Olvasóink között felmerült a kérdés, hogy miért csak a mobil használatot tiltja a jogszabály és mi van a vezetés közbeni dohányzással, evéssel, térkép nézegetéssel, rádió babrálással vagy akárcsak a szimpla bámészkodással? Ezeket miért nem tiltják, hiszen ugyanúgy elvonják a vezető figyelmét és balesetet okozhatnak?

A kérdés jogos, hiszen, ha a sofőr nem az útra figyel, hanem helyette éppen veszekszik az anyósülést elfoglaló utasával, vagy próbálja megnyugtatni a hátul síró gyereket úgy, hogy hátrafelé figyel, de akárcsak az is elég lehet, ha éppen bámészkodással tölti az idejét, bizony okozhat balesetet. De hogyan tudja ezt mind szabályozni a jog?

Minden jogi szabályozás lényege, hogy megpróbálja valamennyi előforduló lehetőséget lefedni. Mivel azonban ez akár végtelen számú is lehet, lásd például azt, hogy mi mindent csinálhat valaki vezetés közben, ami elvonja a figyelmét, beláthatjuk, hogy képtelenség minden egyes eshetőséget külön megemlítve szabályozni. Ezért kerül sor általános rendelkezések beiktatására, melyek általánosságban adják meg az elvárható viselkedést, vagy tiltják meg azt, amit kerülni kell.

A KRESZ is tartalmaz ilyen általános magatartási szabályt. Ezért mondja ki, hogy

„Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.”

De ha van egy általános, mindent lefedő szabály, akkor miért kell külön is szabályozni például a mobil használatot?

Ha az életben valamilyen magatartás különösen veszélyes, vagy sokszor fordul elő az azzal kapcsolatos visszaélés, akkor azt külön is szabályozni fogja a jogalkotó. Tulajdonképpen kiemeli, mint lényeges elemet. Ez történt a mobil használat tiltása esetén is. Ettől még a szarvas vagy térkép nézegetés, vagy bármi más sem megengedett, ami balesetveszélyes.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó

– – – – – – – –

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Érthető Jog
Hírlevél

Mindenkinek vannak jogai!

Könnyen és azonnal érthető hírek a jog világából.

Hírleveleink összeállításánál különös figyelmet szentelünk az érthetőségnek.

Nálunk nincsenek

  • soha véget nem érő körmondatok,
  • latin kifejezések
  • érthetetlen szakszavak.

Ismerd meg Te is a jogaidat! Jogod van hozzá!

Kérd ingyenes Érthető Jog Hírlevelünket!

Név:
E-mail cím:
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.

ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu