Mik a minimálbérek 2018-ban? Szinte már csodának számít a minimálbérek szabályozása 2018-ban. No, nem az összegek miatt, hanem azért, mert még 2016. decemberében előre rendelkezett róla a kormány, és a rendelet az eltelt több, mint 1 évben sem változott meg. Így tehát már tavaly készülhettek a munkáltatók és munkavállalók is, hogy milyen minimális bérekkel számolhatnak 2018. január 1-től. 

Minimálbérek 2018-ban

Már megszokhattuk, hogy a minimális fizetések évről évre emelkednek. 2018-ban ismét magasabb a minimálbér és a garantált bérminimum összege. Ez önmagában nem újdonság, hiszen már hagyományosan minden évben új minimálbérekkel kell szembenéznie a munkaerőpiacnak.

A 2018-as minimálbérekről még 2016. decemberében döntött a Kormány, ami így formabontónak minősült, hiszen nem csupán egy évre előre határozta meg az új számokat. Igaz, akkor még nem tudhattuk, hogy végül 2018-ra is marad-e a szabályozás, de a kormányrendelet azóta sem módosult.

Nézzük a számokat!

A minimálbér és garantált bárminimum összegét meghatározó rendelet a következő számokat határozta meg:

Teljes munkaidőre eső minimálbér:

2018. január 1-jétől 138 000 forint havonta.

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak esetén a havonta minimálisan adható összeg, vagyis a garantált bérminimum:

2018. január 1-jétől 180 500 forint havonta.

A magasabb fizetéseket elsőként a februárban kifizetésre kerülő munkabérekben láthatják majd a dolgozók.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.