A rekkenő hőséggel minden nyáron meg kell küzdenünk. Persze vízpart mellett hideg limonádét iszogatva nem olyan nehéz feladat, de mi a helyzet azokkal, akik ilyenkor dolgoznak? Ők hány fokban kénytelenek átvészelni a nap legnagyobb részét? Milyen előírás van a munkahelyek számára? Mennyi a megfelelő munkahelyi hőmérséklet?
A munkáltató feladata a megfelelő munkahelyi hőmérséklet biztosítása?
A saját tapasztalatom alapján 26 Celsius fokos irodában már sokkal lassabban megy a munka, 30 fokban már egyáltalán nem lehet szellemi munkát végezni. Persze az, hogy kinek mi az elviselhető, igen változó.
De nem is az a kérdés, hogy az időjárás „istenei” mivel lepnek meg bennünket, mert azt nem tudjuk befolyásolni. A kérdés az, hogy a munkáltatónak mit kell megtennie, ha a kinti hőmérséklet nem a kényelmesen elviselhető tartományba esik?
Egy 2002-ben született és ma is alkalmazandó rendelet pontosan szabályozza, hogy milyen hőmérsékletet kell biztosítani a munkahelyen, függetlenül attól, hogy kint tombol-e a nyár, vagy éppen a mínuszok repdesnek. A jogszabály általánosságban előírja a munkáltatók részére, hogy
A munkahelyeken a „helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését.”
Mi jelent ez a munkahelyi hőmérséklet szempontjából?
A rendelet egy táblázatban rögzíti, hogy a munka jellegétől függően milyen hőmérsékletet kell biztosítani a hideg és a meleg évszakokban. Arra is kitér, hogy mit és hogyan kell számítani, figyelembe venni az olyan munkahelyek esetén, ahol a munka jellegéből adódóan nem mindennapi a környezet.
Gondoljunk csak egy éttermi konyhára vagy vasöntödére, ahol nyilvánvalóan magasabb lesz a hőmérséklet a munka jellegéből adódóan. Ilyen esetekben már összetettebb számítások kellenek, nem elég csak egy egyszerű hőmérőt leolvasni. Ezekben az esetekben szakemberek tudják megállapítani, hogy a munkakörülmények megfelelőek-e, illetve a munkáltatónak milyen egyéb kötelezettsége van.
Ha tehát nem egy irodában, iskolában vagy például üzletben dolgozol, ne húzd rá azonnal a vizes lepedőt a főnöködre, ha a falra akasztott hőmérő többet mutat.
A legtöbb esetben elvárható munkahelyi hőmérséklet
Olyan munkahelyeknél, ahol a munka jellege miatt nincs különösebb hőhatás, viszonylag egyszerű meghatározni, hogy milyen meleg lehet.
A munka jellege | Hideg évszakban biztosítandó léghőmérséklet °C | Meleg évszakban biztosítandó léghőmérséklet °C |
Szellemi munka | 20-22 | 21-24 |
Könnyű fizikai munka | 18-20 | 19-21 |
Közepesen nehéz fizikai munka | 14-18 | 17-19 |
Nehéz fizikai munka | 12-14 | 15-17 |
Mit kell tenni, ha a hőmérséklet túllépi az elvárt határokat?
Ha túl meleg, vagy túl hideg van, a kedvezőtlen hatások megelőzése érdekében óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell beiktatni. Természetesen ilyenkor a védőital sem maradhat el.
Milyen a megfelelő védőital?
A védőitalnál ne gondoljunk a hideg, habzó sörre, vagy a gyümölccsel teli hűs limonádéra. Persze, a limonádé nincs kizárva, de a sör szóba sem jöhet. A jogszabály az alábbi kötelezettséget írja elő:
Meleg esetén a „folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.”
Hidegben a védőitalnak melegnek kell lennie.
„A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell adni, amihez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani.”
A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd, vitarendezési szakjogász