Hol őrizzük a végrendeletet? Mi a legjobb megoldás a végrendelet őrzése során? Hol van valóban biztonságban az utolsó akarat? Hogyan tudjuk valóban bebiztosítani, hogy a végrendelet előkerüljön, amikor szükség lesz rá?

A végrendelet őrzése

A végrendeletek esetén nem csupán annak elkészítésével, formájával és tartalmával kapcsolatban vannak törvényi előírások. Ez mind igen lényeges, hiszen a végrendelet a végrendelkező utolsó akaratát közvetíti.

Fontos, hogy az utolsó akaratra minden kétséget kizáróan derüljön fény akkor, amikor a végrendelkezőtől már nem lehet megkérdezni, hogy mit szeretett volna. Emiatt fontos az is, hogy a végrendelet időben és épségben előkerüljön.

Erre a jogalkotó is gondolt, így több megoldás is létezik a végrendelet megfelelő, biztonságos őrzésére.

Nézzük hát, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre!

Végrendelet őrzése otthon: miért nem érdemes ezt választani?

Az egyik megoldás, ha magunk őrizzük a végrendeletet. Őrizhetjük akár az otthonunkban az irataink között is.

Az otthoni őrzés esetén számolni kell azzal, hogy esetleg a végrendelet az évek során elveszik, elkallódik, netán megrongálódik, megsemmisül.

Ez ellen persze tudunk védekezni, ha mondjuk az otthonunkban van egy széf, ahova elzárjuk. Nyilván ez sem jelent teljeskörű védelmet. Előfordulhatnak váratlan tragédiák, akár egy tűzeset, akár egy betörés, amikor a végrendelet megsemmisülhet vagy elveszik.

Az sem árt, ha a végrendeletből több példány készül, és nem ugyanott tároljuk mindet.

Így már sokkal kisebb az esélye, hogy minden példány elvesszen, megsemmisüljön. Azt azonban még így sem tudjuk biztosítani, hogy a végrendelet a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőhöz tényleg eljusson majd. Erre is van azonban megoldás.

Végrendelet őrzése ügyvédnél

Lehetőség van arra, hogy a végrendeletet ügyvéd segítségével készítsük el, és ezt követően letétbe is helyezzük.

Az ügyvédi közreműködéssel készített végrendeletek biztonságos őrzése céljából, valamint azért, hogy a végrendeletek léte és tartalma ismertté válhasson a hagyatéki és bírósági eljárásban, a Magyar Ügyvédi Kamara létrehozta és működteti a Központi Végrendeleti Nyilvántartást.

A Magyar Ügyvédi Kamara a nyilvántartásba vett, megőrzésre zárt borítékban átadott végrendelet egy példányát őrzi.

A végrendelet tartalmát tehát nem ismerhetik meg illetéktelen személyek. A hagyatéki eljárásban eljáró közjegyző, vagy a hagyatékkal összefüggő perben eljáró bíróság megkeresésére a Magyar Ügyvédi Kamara intézkedik. Hivatalos megkeresésre a végrendeleti nyilvántartás adatairól tájékoztatást ad, illetve az eljáró közjegyzőnek a végrendeletet hivatalosan is átadja.

A letétbe helyezéssel biztosítható, hogy a végrendelet a szükséges eljárásban felhasználható legyen. Ekkor biztosak lehetünk abban, hogy az nem veszik el. Akkor is előkerül majd, ha esetleg a hozzátartozók, barátok, ismerősök nem is tudtak róla, hogy végrendelet készült.

A nyilvántartásba helyezéssel kapcsolatos pontos tudnivalókról a végrendelet készítésével megbízott ügyvédtől kérhetünk tájékoztatást.

Végrendelet a közjegyzőnél

Végrendeletünket közjegyzőnél is letétbe helyezhetjük. Ez megtehető:

  • nyílt iratként vagy
  • zárt módon, borítékba helyezve is. Így a végrendelet tartalma nem válik idő előtt ismertté.

Közjegyzői letét esetén a végrendeletet az eljáró közjegyző őrzi.

Ám nem biztos, hogy majd a hagyatéki eljárás is nála lesz. Szerencsére erre is van megoldás.

A végrendeletet őrző közjegyző köteles bejegyezni a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által működtetett Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, hogy a végrendelet nála van letétben. Így szerepelni fog a nyilvántartásban, hogy kinek a végrendelete került letétbe. A későbbi hagyatéki eljárás során az eljáró közjegyző a nyilvántartásból meggyőződik arról, hogy az örökhagyónak van-e letétbe helyezett végrendelete.

Mi történik, ha később meggondoljuk magunkat?

Visszakérhetjük a letétbe tett végrendeletet, ha meggondolnánk magunkat?

A végrendelet letétbe helyezését követőn bármikor dönthetünk úgy, hogy azt szeretnénk visszavenni.

Ebben az esetben azonban arra is figyeljünk, hogy önmagában a letét megszüntetése nem érinti a végintézkedést. Csak azt eredményezi, hogy a hagyatéki eljárásban eljáró közjegyző a nyilvántartásból nem tudja majd elérni, hiszen ott már nem szerepel.

Ha véglegesen meggondoltuk magunkat, és nem szeretnénk végrendelkezni, akkor a korábbi végrendeletet nem elég csak a letétből visszavenni.

Ahhoz, hogy a végrendeletben foglaltak később ne legyenek irányadók, nem a letét megszüntetése a legjobb eszköz. Ilyenkor célszerűbb a végrendelet visszavonása vagy módosítása. Azt, hogy ezt hogyan lehet megtenni, mire kell figyelni, hogy valóban az utolsó akarat érvényesüljön majd, itt tudhatod meg: Végrendeletek szabályai érthetően online tudásprogram.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.