Az örökség legtöbbször nem valami távoli mesés vagyonról szól, hanem egy életen át összegyűjtött értékekből áll. Sok család életében azonban jelen vannak a hitelek is. Mi történik, ha az örökhagyó nem tudta életében visszafizetni a banki tartozást vagy más adósságot? Ki lesz a fennálló tartozásért a felelős? A tartozás, az adósság is öröklődik?

Az öröklés fő szabálya

Az öröklés fő szabálya:

„Az ember halálával hagyatéka mint egész száll az örökösre.”

Örökölni végintézkedés alapján vagy törvény szerint lehet. Erről többet is olvashatsz itt és még itt is.

Mi van a hagyatékban?

Fő szabály, hogy az örökhagyó egész vagyona, vagyis az örökhagyó tulajdonában lévő dolgok, üzletrészek és valamennyi tartozása is a hagyatékba tartozik.

Van, ami nem lesz része a hagyatéknak, nem az örökösök kapják. Például az életbiztosítás alapján járó biztosítási összeg legtöbbször a megnevezett kedvezményezettet illeti.

Hagyatéki tartozás

A törvény meghatározza, hogy milyen költségek, követelések terhelik a hagyatékot, vagyis mik a hagyatéki tartozások.

Hagyatéki tartozások a következők:

  • az örökhagyó illő eltemetésének költségei,
  • a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek, vagyis a hagyatéki költségek,
  • a hagyatéki eljárás költségei, amit például a közjegyzőnek kell fizetni,
  • az örökhagyó tartozásai,
  • a kötelesrészen alapuló kötelezettségek,
  • a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

Ki felel a hagyatéki tartozásokért, vagyis kinek és miből kell megfizetni azokat?

Az örökös a hagyatéki tartozásokért elsősorban a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel.

Ha az örökös egy ingatlant örökölt, amin tartozás van, akkor a tartozást az ingatlanból lehet behajtani. Ha az ingatlan értéke kisebb, mint a rajta lévő tartozás, akkor viszont az örökös már nem felel a saját, nem az örökhagyótól örökölt vagyonával.

DE…

Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, akkor egyéb vagyonával is felelhet.

Némi öröm az ürömben, hogy az örökösnek ebben az esetben sem kell többet kifizetnie a tartozásra, mint amilyen értékben ő maga örökölt.

Nézzük ezt egy példán:

Az örökös örökölt egy házat, amin tartozás volt. Még mielőtt a hitelező behajtotta volna a követelését, az örökös el is adta az ingatlant. Ilyen esetben bizony az örökös egyéb vagyontárgyai bánhatják a dolgot, hiszen ekkor már azok is bevonhatók az örökhagyói tartozás behajtásába. De csak olyan mértékben, ami szükséges a tartozás megfizetéséhez.

Vagyis, olyan nem létezik, hogy az örökhagyó után csak tartozást, adósságot örököljön valaki, és azt a saját vagyonából kelljen kifizetnie. Ugyanakkor az sem működik, hogy az örökhagyó házát megkapja az örökös, de a házon lévő hitelt ne kelljen visszafizetnie. A hitel ugyanis az örökhagyó tartozásaként része lesz a hagyatéki tartozásoknak.

Van olyan tartozás, amit mindenképpen ki kell fizetni?

Van olyan hagyatéki tartozás, amit mindenképpen ki kell fizetnie az örökösnek? Bizony van. A törvény külön kimondja, hogy

„Az örökös a hagyatéki költségekért és a hagyatéki eljárás költségeiért saját vagyonával is felel.”

Vagyis, hiába vinné el a teljes örökséget az örökhagyó tartozása, a hagyatéki költségeket és a közjegyzői díjakat az örökösnek a saját zsebéből is ki kell fizetni még akkor is, ha neki valójában a végén semmi sem marad majd.

Az örökléssel kapcsolatban sok információ, szabály létezik. Ráadásul ez az a terület, amit senki nem tud „kihagyni” élete során. Egy szerettünk elvesztése már önmagában is nehéz, és ehhez még jönnek a hivatalos ügyek, az öröklési kérdések. Ezt a részét azonban megkönnyíthetjük, ha tisztában vagyunk az öröklési kérdésekkel, szabályokkal.

Jó, ha tudjuk, hogy mire számíthatunk, mivel kell szembenéznünk az örökléssel kapcsolatban. Ebben segít az Öröklési tudnivalók érthetően tudásprogram.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.