Elindult az új tanév és ezzel párhuzamosan nő a kerékpározók száma is. Nem csoda, hiszen sok helyen a bicikli a legjobb és leggyorsabb közlekedési eszköz a fiatalok számára. De nem csak az iskolások tekernek, egyre többen választják a kerékpárt közlekedési eszköznek. Bár már nem új szabály, még mindig sok a tévhit, hogyan közlekedhetünk biciklivel az egyirányú utcákban. Mit enged, és mit nem a KRESZ a kerékpárosok részére?

Szemben a forgalommal: biztos, hogy szabályos?

Már lassan 10 éve, hogy a KRESZ egy új szabályt vezetett be a kerékpárral közlekedők számára. Ez alapján a kerékpáros meghatározott esetekben a forgalommal szemben is behajthat az egyirányú utcákba. A szabály nem minden esetben engedi ezt meg, ezt azonban sajnos nem mindenki tudja, vagy tartja be. Hogyan is szól pontosan az engedmény?

„Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák alatt elhelyezett kiegészítő táblán autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg:

 1. a) az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva a kerékpáros,
 2. b) az autóbusz forgalmi sávon a menetrend szerint közlekedő autóbusz,
 3. c) a kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz forgalmi sávon – az autóbusz részére kijelölt közlekedési iránnyal megegyezően – a kerékpáros is

a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet.” – mondja ki a KRESZ.

Nem minden egyirányú utcába lehet a forgalommal szembe behajtani. Feltétel, hogy ezt a lehetőséget egy kiegészítő tábla jelezze a kerékpáros számára.

Nem véletlen ez a szabály, hiszen igen balesetveszélyes, ha egy egyirányú utcában váratlanul felbukkanó biciklisek „zavarják meg” a forgalmat.

A zebrán át: nem tekerve, tolva!

Másik gyakran megfigyelhető hiba a kétkerekűvel közlekedőknél, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyen a gyalogosok között suhannak át az út egyik oldaláról a másikra. Ugyanakkor erre is tartalmaz előírást a KRESZ.

„A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.” – rögzíti a szabály.

Ha ezt a szabályt minden kerékpáros betartaná, akkor a piros lámpánál máris kevesebb álló kerékpáron egyensúlyozó, rosszabb esetben billegő személyt láthatnánk.

Az utca nem cirkuszi porond

A cirkuszi porondon kifejezetten örömmel csodáljuk az egykeréken, kormány nélkül bemutatott produkciókat. De ugyanez nem való az utcai közlekedésbe. A KRESZ kifejezetten kimondja, hogy

„Tilos elengedett kormánnyal kerékpározni.”

2 az 1-ben: kutya sétáltatás és biciklizés?

Bizony azzal is találkozhatunk, hogy a gazdi teker, miközben a kutya a bicikli mellett, vagy inkább az előtt szalad. Nyilván jó móka ez a kutyusnak és kevésbé fárasztó a gazdinak, mintha gyalogosan, netán futva kellene a kis kedvenc mozgás igényét kielégíteni. A kérdés, hogy szabályos-e?

A KRESZ-ben erre is egyértelmű a válasz.

Tilos kerékpárt állattal vontatni és kerékpárral állatot vezetni.

Vagyis nem igazán szabályos, ha a kerékpárt tekerve akarjuk a kutyát sétáltatni.

Tekerhetünk-e a járdán?

Szerencsés esetben megfelelő kerékpárút áll rendelkezésünkre a kétkeréken „száguldáshoz”. De hol tekerhetünk, ha nincs kerékpárút?

Kerékpárral közlekedhetünk:

 • a kerékpárúton,
 • a kerékpársávon,
 • erre utaló jelzés esetén az autóbusz forgalmi sávon,
 • ahol az előzőek nem állnak rendelkezésre, ott a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán,
 • a lakott területen kívüli úton,
 • a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva.
 • Lakott területen meghatározott esetekben a járdát is használhatják a kerékpárosok. Erre akkor van lehetőség, ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Ekkor azonban figyelni kell arra, hogy a járdán a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel szabad kerékpárral közlekedni.

Balesetmentes bringázást kívánok mindenkinek!

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

– – – – – – – –

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Érthető Jog
Hírlevél

Mindenkinek vannak jogai!

Könnyen és azonnal érthető hírek a jog világából.

Hírleveleink összeállításánál különös figyelmet szentelünk az érthetőségnek.

Nálunk nincsenek

 • soha véget nem érő körmondatok,
 • latin kifejezések
 • érthetetlen szakszavak.

Ismerd meg Te is a jogaidat! Jogod van hozzá!

Kérd ingyenes Érthető Jog Hírlevelünket!

Név:
E-mail cím:
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.

ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu