Ajándékot adni és kapni is jó. Az ajándék attól ajándék, hogy azt nem valamiért „cserébe” adjuk és kapjuk. Bár az ajándékozás ingyenes és önkéntes, a jog mégis szabályozza. Nem véletlenül. Erre is létezik szerződés? Visszakövetelhető az ajándék? Mikor van és mikor nincs erre lehetősége az ajándékozónak?

Mi az ajándékozási szerződés?

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy

„Ajándékozási szerződés alapján az ajándékozó a dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására, a megajándékozott a dolog átvételére köteles.”

Ha ingatlan ajándékozás történik, akkor az ajándékozási szerződést mindenképpen írásba kell foglalni. A Polgári Törvénykönyv más esetekben nem írja elő kötelezően az ajándékozási szerződés írásba foglalását. Nem kell tehát megrémülni, a jövőben sem kell írásbeli ajándékozási szerződéssel készülnünk, ha a születésnapján vagy karácsonykor akarunk valakit meglepni.

Mikor követelhető vissza az ajándék?

Bár az ajándékot szívből adjuk, mégis előfordulhat olyan helyzet, amikor az visszakérhető.

Az ajándék a következő esetekben követelhető vissza:

  1. Ha a létfenntartás érdekében szükséges

Ebben az esetben az ajándékozás után az ajándékozó körülményei annyira megváltoznak, hogy a létfenntartása miatt van szüksége a korábban adott ajándékra.

Ennek feltétele az is, hogy az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását se veszélyeztesse. További feltétel, hogy csak az követelhető vissza, ami még megvan a megajándékozottnál. A megajándékozott egyéb vagyonával nem felel, vagyis, ha az ajándékba kapott autó már nincs meg, a megajándékozott nem köteles az autó helyett mást adni “cserébe”.

Az is előfordulhat, hogy a megajándékozottnál megvan az ajándékba kapott dolog, azt azonban nem szeretné visszaadni. Ekkor lehetőség van arra, hogy a megajándékozott a meglévő ajándékot megtartsa, ha az ajándék visszaadása helyett felajánlja az ajándékozó tartását. Ez ugyanis megoldás lehet az ajándékozó szorult élethelyzetére.

  1. Súlyos jogsértés az ajándékozóval szemben

Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándék, sőt a helyébe lépett érték is visszakövetelhető.

A felek közötti viszony megromlása, nézeteltérés, tiszteletlenség önmagában még nem elegendő indok, hogy az ajándékozó visszakérje, amit adott. Ha már durva becsületsértés, esetleg bántalmazás is megvalósul, akkor viszont szóba jöhet az ajándék visszakövetelése. Súlyos jogsértésnek minősül a bűncselekménynek minősülő magatartás vagy valamilyen jogi kötelezettség (pl. tartási kötelezettség) megszegése is.

  1. Meghiúsult feltevés

Meghiúsult feltevés miatt is sor kerülhet az ajándékba adott dolog visszakövetelésére. Ez akkor valósulhat meg, ha az ajándékozónak valamilyen várakozása volt az ajándékozással kapcsolatban, ami nélkül nem adta volna az ajándékot.

Ilyen lehet például a várható házasságkötés reményében adott meglepetés, ha a házasságkötésre végül nem kerül sor. Lényeges feltétel, hogy az ajándékozó feltevése nélkül nem került volna sor az ajándékozásra és a feltevés utólag kell, hogy meghiúsuljon. Az is feltétel, hogy a meghiúsulás ne az ajándékozó miatt történjen.

Mikor nem követelhető vissza az ajándék?

Olyan esetek is vannak, amikor az ajándék nem követelhető vissza. Ilyen eset, ha:

  1. az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg,
  2. az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta,
  3. az ajándék szokásos mértékű.

A legfontosabb, hogy ne felejtsük el az ajándékozás valódi lényegét: örömöt okozni másoknak és magunknak.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.