Hallottad már amikor valaki arra hivatkozik, hogy a szerződés érvénytelen, vagy a szerződés semmis? Esetleg dühösen azt mondja, hogy „meg fogjuk támadni a bíróságon”. Hogy is van mindez? Hogyan lesz érvénytelen egy szerződés? Ami érvénytelen az semmis is?

Mit jelent az érvénytelen szerződés?

Általában a hétköznapi életben az érvénytelenséget és a semmisséget egy kalap alá szokták venni, mintha a kettő ugyanazt jelentené. A jog ennél azonban árnyaltabb képet mutat.

Az érvénytelenség nem egyenlő a semmisséggel.

A különbséget máris elmagyarázom.

Érvénytelen szerződésről akkor beszélhetünk, ha a szerződés törvényben meghatározott valamilyen oknál fogva nem alkalmas a kívánt joghatás előidézésére.

Vagyis az egyik kulcskérdés a „kívánt joghatás”.

Mi az a joghatás?

Ezt egy példán keresztül könnyű megérteni.

Meg akarunk vásárolni egy házat. Ilyenkor ingatlan adásvételi szerződést kötünk. Ezzel a szerződéssel akarjuk elérni, hogy a ház hivatalosan is a mi tulajdonunkká váljon. Az ingatlan adásvételi szerződésnél tehát a kívánt eredmény, hatás, amit el szeretnénk érni az, hogy a ház a vevő tulajdonába kerüljön. Tehát a kívánt joghatás az, hogy a vevő váljon az ingatlan tulajdonosává és mindezt úgy, hogy közben az eladó megkapja érte a vételárat.

A joghatás az a hatás, eredmény, amit a szerződéssel a felek szerettek volna elérni. Az a kívánt jogi állapot, ami miatt a felek megkötötték a szerződést.

Többféle érvénytelenség is létezik?

Az érvénytelenséget képzeljük el egy nagy kalapként, amibe belefér egy kisebb kalap. Ebben a kisebb kalapban egy nyuszi lapul, a nevét később árulom el. A nagy kalap többi része sem üres, különben mi értelme lenne a nagy és kisebb kalapnak, nem igaz? A nagy kalapba tehát bekerül egy második kisebb kalap is, és persze ebben is meglapul egy nyuszi.

Az érvénytelenség képzeletbeli kalapjából tehát két nyulat is kihúzhatunk. Az egyiket semmisségnek, a másikat megtámadhatóságnak hívják.

Az érvénytelenség formái:

  • a semmisség és
  • a megtámadhatóság. 

Tudni szeretnéd, hogy melyik mit jelent? Miben különbözik a semmisség és megtámadhatóság? Mi történik, ha egy szerződés érvénytelen? Létezik rá gyógymód?

Ígérem, a válaszokra nem kell sokat várni.

Ha nem szeretnél lemaradni, kövesd az ÉRTHETŐ JOG oldalt.

Biztosra akarsz menni és az elsők között szeretnéd megtudni a válaszokat?

Iratkozz fel az ÉRTHETŐ JOG Hírlevélre. A hírlevél feliratkozókhoz hetente ingyenesen érkeznek meg az érthető jogi tudnivalók.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.