A bíróság bármikor, bármit és bárhogyan módosíthat egy megkötött szerződésen? Milyen feltételei vannak a bírósági szerződésmódosításnak? Milyen esetben lehetséges a bírósági szerződésmódosítás, és mikor nem?

Hogyan módosulhat a már aláírt szerződés?

Egy szerződés módosulhat:

  • I. a felek kölcsönös megállapodása alapján,
  • II. egyoldalú szerződésmódosítással,
  • III. a szerződő felektől függetlenül, vagyis nem a szerződő felek döntenek a módosításról.

Az első két lehetőséget ebben a részben néztük meg: Hogyan módosulhat a már aláírt szerződés? – 1. rész.

A III. esetben két lehetőséget tudunk megkülönböztetni.

  1. Az egyik, amikor valamilyen jogszabály „dönt”, vagyis egy jogszabályi rendelkezés miatt módosul a szerződés. Erről itt olvashatsz többet: Amikor a fejünk felett döntenek a szerződésmódosításról – 2. rész.
  2. A másik lehetőség a bírósági szerződésmódosítás. Ebben a részben ezt ismerhetjük meg közelebbről.

A bíróság bármit átírhat?

Még mielőtt azt gondolnád, hogy a bíróság bármikor, bármit és bárhogyan módosíthat a megkötött szerződéseden, hadd nyugtassalak meg. Akármilyen rémtörténetet is hallottál korábban, ez bizony nem így megy.

A fő szabály az, hogy a bíróság nem avatkozhat be a felek közötti szerződésbe. A bírósági szerződésmódosítás szigorú feltételekhez van kötve.

A bíróság azt vizsgálja, amivel kapcsolatban egy per folyamatban van. Vagyis például dönthet arról, hogy hibás volt-e a teljesítés, késedelembe esett-e valamelyik fél, érvénytelen-e a szerződés. De a bíróság nem jogosult a szerződés tartalmát hivatalból, vagyis bármelyik peres fél kérése nélkül módosítani. Általában egy per során is csak abból „főzhetnek” a felek, amiben korábban a szerződésükben megállapodtak.

Bírósági szerződésmódosítás: mikor lehetséges?

Csak kivételes esetben van arra lehetőség, hogy a bíróság egy szerződés tartalmát módosítsa. A bírósági szerződésmódosítás a Polgári Törvénykönyvben leírt feltételek esetén lehetséges. Ezek a következők:

1. feltétel, hogy csak a fél kérelme alapján jöhet szóba a bírósági szerződésmódosítás lehetősége.

A bíróság a szerződést kizárólag valamelyik fél kifejezett kérelmére módosíthatja. Nem arról van tehát szó, hogy a bíróság látván a szerződést, saját maga úgy dönt, hogy módosít rajta. Csak akkor módosíthat, ha ezt valamelyik fél kifejezetten kéri. Persze ekkor is meg kell vizsgálnia, hogy indokolt-e, jogszerű-e.

2. feltétel, hogy csak tartós jogviszony esetén lehetséges a bírósági szerződésmódosítás.

Tartós jogviszonynak tekintjük a szerződésekkel létrehozott hosszabb időre szóló kapcsolatokat. Ilyen például a hosszabb időre szóló lakásbérlet, hosszabb átfutási időre kötött kölcsönszerződés, a közüzemi szerződések, tartási szerződés, vagy akár a közös telek használatát szabályozó megállapodás. De tartós jogviszony lehet egy hosszabb időre szóló vállalkozási vagy megbízási szerződés is. Mindig az adott esetben, az adott szerződéssel kapcsolatban lehet eldönteni, hogy az tartós jogviszonyt hoz-e létre.

3. feltétel, hogy a szerződés megkötését követően előállott körülmény következtében a szerződés változatlan feltételek melletti teljesítése a fél lényeges jogi érdekét sértené.

Lényeges, hogy a szerződés megkötését követően kell valamilyen új körülménynek bekövetkeznie a bírósági szerződésmódosításhoz. Ez azonban önmagában még nem elegendő indok. Az is kell, hogy az új körülmény miatt a szerződés változatlan feltételek melletti teljesítése sértse a fél lényeges jogi érdekét. De további feltételek is vannak még.

4. feltétel, hogy a körülmények megváltozásának lehetősége a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható.

Ha a szerződő félnek előre kellett számolnia a körülmények későbbi megváltozásával, akkor nem hivatkozhat arra, hogy új körülmények következtek be, amik sértik az érdekeit.

5. feltétel, hogy a körülmények megváltozását nem a kérelmező fél idézte elő.

Az a szerződő fél, aki saját maga idézte elő, hogy később a körülmények megváltoztak, nem kérheti sikerrel a bírósági szerződésmódosítást.

6. feltétel, hogy a körülmények változása nem tartozik a fél rendes üzleti kockázata körébe.

Ha a körülmények változása a fél rendes üzleti kockázata körébe esik, akkor nincs lehetőség a bírósági szerződésmódosításra. Például a kereslet-kínálat viszonyainak változása nem elegendő indok. De önnmagában az infláció miatt sem lehet sikerrel kérni a szerződés módosítását.

Hogyan módosíthatja a bíróság a szerződést?

Abban az esetben, ha a fenti feltételek alapján nem kizárt a szerződés bíróság általi módosítása, még mindig vannak további korlátok. A bíróság ugyanis nem módosíthat akárhogyan egy megkötött szerződést.

A bíróság legkorábban a szerződésmódosításra irányuló igény bíróság előtti érvényesítésének időpontjától kezdődően módosíthatja a szerződést. Vagyis azt megelőzően nem tud hozzányúlni a felek által szabott feltételekhez.

További korlát, hogy a szerződésmódosításnál figyelemmel kell lenni arra, hogy a körülmények megváltozása miatt egyik fél lényeges jogi érdeke se sérüljön. A bíróságnak tehát nem csak a módosítást kérő fél érdekeire kell tekintettel lennie.

Nem egyszerű a bírósági szerződésmódosítás. Érdemes a szerződés megkötése előtt jól átgondolni, hogy mit is szeretnénk. Ne feledjük, kockázatok mindig vannak, hiszen jó eséllyel nem látunk a jövőbe. Az azonban nem mindegy, hogy mennyire készülünk fel egy-egy jövőbeli lehetőségre.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.