Az érvénytelenséggel kapcsolatban nagyon sok mindent megtudhattál a sorozat első három részében. Most, hogy már tisztában vagy vele, hogyan lesz érvénytelen a szerződés, mikor támadhatod meg, és mikor lesz semmis, felmerül még egy fontos kérdés. Mi történik ezután? Mit jelent az, hogy eredeti állapot?

(Ha lemaradtál volna az előző részekről, pánikra semmi ok. Csak kattints fent a megfelelő szövegrészre és máris olvashatod a korábbi részeket.)

Mi történik, ha érvénytelen a szerződés?

A fő szabály, hogy

„Érvénytelen szerződésre jogosultságot alapítani és a szerződés teljesítését követelni nem lehet.” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.

De akkor hogyan orvosolható a kialakult helyzet?

Többféle lehetőség is fennáll. Az egyik az eredeti állapot helyreállítása.

Az eredeti állapot helyreállítása

Érvénytelenség esetén az egyik megoldás a szerződéskötés előtt fennállott helyzet visszaállítása. Ezt nevezzük az eredeti állapot helyreállításának. Olyan helyzetet kell létrehozni, mint amilyen a szerződés megkötése előtt volt.

Hogyan valósítható meg az eredeti állapot helyreállítása?

Az eredeti állapot helyreállítása az eredetileg nyújtott szolgáltatások természetben történő visszaszolgáltatásával valósul meg.

Ha például valaki egy zongorát vásárolt, de utóbb a szerződést sikeresen megtámadta és vissza kell állítani az eredeti állapotot, akkor a zongorát vissza kell adnia az eladónak, míg ő meg kell, hogy kapja a vételárat, amit kifizetett. Ezt nevezzük tehát természetben történő visszaszolgáltatásnak.

Minden esetben figyelembe kell azonban venni ezt a szabályt:

„Az eredeti állapot helyreállítása során gondoskodni kell a szolgáltatások eredeti értékegyensúlyának fenntartásáról.” – mondja ki a törvény.

Amikor a múlt már sehogyan sem térhet vissza

Mi történik, ha a zongora a költözésnél teljesen összetört és már csak képek őrzik egykori emlékét?

A jogalkotó arra az esetre is gondolt, ha valamiért már nem lehet a dolgokat ugyanúgy visszaállítani. Ha a természetben történő visszaállítás nem lehetséges, és érvényessé sem tehető a szerződés – erről még lesz szó lentebb – úgy pénzben kell rendezni a helyzetet. A példánál maradva, a zongora helyett annak értékét kell kifizetni.

Hogyan lesz az érvénytelen mégis érvényes?

A szerződés érvényessé válása ma már akár a felek, akár a bíróság döntése alapján lehetséges.

Érvényessé tenni az érvénytelent kétféle módon lehet:

  1. visszamenőlegesen

Ilyenkor már a szerződés megkötésétől kezdőden érvényesnek tekintik azt, ami egyébként érvénytelen lenne. Az érvénytelen szerződés érvényessé válása esetén a szerződő felek úgy kötelesek egymásnak teljesíteni, mintha a szerződés megkötésétől fogva érvényes lett volna.

  1. a jövőre nézve

Ilyen esetben a szerződést a jövőre nézve kell érvényesnek tekinteni, de ami addig történt, azt rendeznie kell a feleknek.

A fentiek az érvénytelenség következményeivel kapcsolatos főbb szabályokat mutatják be. A téma nem egyszerű, így érvénytelenség, vagy annak gyanúja esetén javasolt szakember segítségét igénybe venni.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.