Szerződésnek néz ki, még sem az? Sajnos van ilyen: ezek a semmis szerződések. Mikor, és hogyan lesz semmis egy szerződés? Ki hivatkozhat rá? Mit tesz a bíróság, ha észreveszi, hogy a szerződés semmis?

Ami semmis mind érvénytelen?

Érvénytelen szerződésről akkor beszélhetünk, ha a szerződés törvényben meghatározott valamilyen oknál fogva nem alkalmas a kívánt joghatás előidézésére.

Hogy ez mit jelent pontosan? Az érvénytelenséggel foglalkozó sorozat első részében jártuk körbe. Ha még nem olvastad, itt megteheted.

Az érvénytelenség két formája:

  • a semmisség és
  • a megtámadhatóság.

A sorozat második részéből kiderül, hogy ki, mikor és miért támadhat meg egy szerződést. Részletekért kattints ide.

Most a semmisséget nézzük meg közelebbről.

Mikor lesz semmis egy szerződés?

„A semmis szerződés megkötésének időpontjától érvénytelen.” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.

Vagyis olyan, mintha kötöttünk volna szerződést, meg nem is.

A semmisség egyik fontos követelménye, hogy legyen egy olyan ok, amit törvény mond ki. Vagyis a semmisséget mindig törvény írja elő. Ilyen előírást nem csak a Polgári Törvénykönyvben találhatunk.

Nézzünk néhány példát, amiért egy szerződés semmis lesz:

  • Amikor a szerződés színlelt.
  • Bizonyos esetekben a jogszabályban előírt alakszerűség hiánya. Ilyen eset például, ha az ingatlan adásvételi szerződés nem az előírt módon írásban születne.
  • Tilos szerződések: amikor a szerződés jogszabályba ütközik, vagy jogszabály megkerülésével kötik.
  • Uzsorás szerződések. Uzsorás szerződésről akkor beszélhetünk, „Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki.” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.
  • Amikor a szerződés a jóerkölcsbe ütközik. Jóerkölcsbe ütközés miatt semmisnek mondta ki a bíróság például a kirívóan alacsony vételáron, közvagyonnak minősülő ingatlan tulajdonjogát közjogi funkciót betöltő személy részére átruházó adásvételi szerződést.

A fentieken kívül is vannak még olyan okok, ami miatt egy szerződés semmis.

Hogyan lesz semmis egy szerződés?

A semmisségi ok miatt a szerződés megkötésének időpontjától érvénytelen.

Ez alapján nem kell külön pert indítani azért, hogy egy szerződés semmis legyen. Az más kérdés, hogy vita esetén továbbra is bírósághoz kell fordulni, hogy a bíróság a vitát eldöntve megállapítsa, hogy a szerződés valamilyen törvényi előírás alapján semmis.

Ki perelhet semmisség miatt?

„A szerződés semmisségére az hivatkozhat és a szerződés semmisségével kapcsolatos peres eljárást az indíthat, akinek ehhez jogi érdeke fűződik vagy akit erre törvény feljogosít.”

Mi történik, ha a bíróság észleli a semmisséget?

A semmisséget a bíróság is köteles hivatalból figyelembe venni.

Ez azt jelenti, hogy ha a bíróság egy előtte lévő peres ügyben észleli, hogy a perben szereplő szerződés semmis, akkor attól függetlenül, hogy erre valamelyik fél kifejezetten hivatkozott-e, köteles azt figyelembe venni az ítélet meghozatalakor.

Ezzel szemben, ha egy szerződés olyan hibában szenved, amiért jogszabály alapján megtámadható, akkor azt a bíróság csak akkor veszi figyelembe, ha erre az egyik peres fél kifejezetten hivatkozik a perben.

 

A sorozat következő és egyben az érvénytelenség témáját befejező részében arról lesz szó, hogy mi történik, ha egy szerződésről kiderül, hogy érvénytelen.

Ha nem szeretnél lemaradni, kövesd az ÉRTHETŐ JOG oldalt.

Biztosra akarsz menni és az elsők között szeretnéd megtudni a válaszokat?

Iratkozz fel az ÉRTHETŐ JOG Hírlevélre. A hírlevél feliratkozókhoz hetente ingyenesen érkeznek meg az érthető jogi tudnivalók.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Az ÉRTHETŐ JOG célja, hogy mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegye a jogot.
A célunk, hogy te is ismerd a jogaidat. Ha szeretnél hozzájárulni ehhez, támogasd a munkánkat egy kávé árával.


-----------------------

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

Kövess bennünket:ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén
www.erthetojog.hu
Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.